Ometanje radova

Spašavanje Doljanke: Aktivisti oslobođeni optužbi

Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 07. 2019. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Žurnal.info

Općinski sud u Konjicu oslobodio je odgovornosti aktiviste Dženana Šašića i Nazu Spahić za zaustavljanje radova na izgradnji mini hidroelektrana na Doljanki kod Jablanice, objavio je Žurnal.

Pola godine trajao je postupak o utvrđivanju odgovornosti za navodno nanošenje štete na gradilištu, a aktiviste, koji su pokušavali spriječiti da od rijeke Doljanke ostane samo suho korito, tužila je firma EkoVat, čiji je direktor Šaban Teletović, otac Mirze Teletovića.

''Nije bilo dosta što će mještanima naselja kroz koja protiče Doljanka uništiti rijeku: imućni Teletovići od aktivista su potraživali više od 10 tisuća KM jer su se udostojali doći na gradilište i pokušati zaštiti rijeku koja ovim krajevima znači praktično život. U tužbi je navedeno da su aktivisti blokirali radove, zaustavili bagere, psovali i prijetili bageristima koji su bili u strahu. Jedan od aktivista čak je na proteste došao - biciklom!'', piše Žurnal.

Detalji skupa na kojem je navodno prouzročena šteta navode se i u policijskoj zabilješci u posjedu Žurnala. Jasno se navodi kako je 20.10.2018. godine oko 20 mještana sela Zlate i Jelačići pokušalo onemogućiti izlazak kamiona sa gradilišta: ''Blokada radova trajala je oko 15 minuta'', policijski zapisnik potpisuju službenici PS Jablanica.

U tužbi koju je protiv aktivista podnio Eko-Vat Općinskom sudu u Konjicu tvrdi se da je blokada trajala ''više sati''. Time je izvođaču radova nanesena šteta od točno 10 hiljada i 67 KM. I to: Dva i pol sata rada radnika različitih profila – tesara, mašinista, NK radnika, vozača... te raznih mašina – kamiona, kipera, miksera.... Dodali su tome i bačeni beton zbog zaustavljanja radova u iznosu od skoro 5 tisuća KM''.

Aktivisti, odlučio je sud, nisu krivi za nanošenje štete, i ne moraju Teletovićima platiti 10 tisuća KM.

''Ničim nisu dokazani navodi tužitelja da su prosvjednici obustavili radove na gradilištu u trajanju od 2 sata i 30 minuta, niti da su isti upućivali prijetnje bageristima koji su radili na gradilištu'', navedeno je u presudi.

Na Doljanki kod Jablanice investitor, firma Eko Vat, gradi mini hidroelektranu jačine 4,52 MW. Investitori su Šaban i Mirza Teletović, a dozvole za izgradnju dali su Općina Jablanica, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH,  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Žurnal je pisao o načinima na koje su isposlovane urbanistička i okolišna dozvola, lažiranju suglasnosti mjesnih zajednica i brojki o zapošljavanju. Federalno ministarstvo okoliša i turizma, na čijem je čelu SBB-ova ministrica Edita Đapo izdala je dozvolu za izgradnju, iako se u brojnim dokumentima ovo područje navodi kao pejzaž od izuzetne prirodne vrijednosti.

Prije izlaska na gradilište, mještani i aktivisti koji su bili protiv izgradnje osnovali su udruženje Za Doljanku, kako bi mogli sudjelovati u pregovorima kao pravno lice. Pisali su peticije, slali dopise Općini i resornim ministarstvima, ali od toga nije bilo koristi. Nakon svega su tužili Federalno ministarstvo turizma i okoliša kako bi izborili poništavanje okolišne dozvole.

''Da su se u Ministarstvu okoliša i turizma malo zainteresirali za koju lokaciju izdaju okolišnu dozvolu, možda bi naišli i na dokument u čijoj su izradi i sami sudjelovali: Strategija i akcijski plan za zaštitu biološke raznolikosti BiH izrađena je 2016. Na popisu planiranih zaštićenih područja pod brojem 12 navodi se: Kanjon Neretve, Doljanke, Ribnice i Drežanke'', piše Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close