Napokon!

Smrtonosno raskrižje u Čapljini postaje kružni tok

Smrtonosno raskrižje bit će riješeno izgradnjom kružnog toka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 07. 2018. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najsmrtonosnija točka čapljinskih prometnica – raskrižje u Tasovčićima, bit će riješena izgradnjom kružnom toka.

Potvđeno je to na Javnoj raspravi o planu upravljanja okolišem i društvenim aspektima za projekte rekonstrukcije raskrižja M-6 i M-7 u Tasovčićima i rekonstrukcije mosta preko rijeke Bregave.

Radovi bi na spomenutom raskrižju i mostu trebali početi za mjesec dana.

''Raskrižje se nalazi u blozini i na važnim cestama za Čapljinu i cijelu BiH. Prema podacima JP Ceste FBiH, u razdoblju od 2009. do 2013. bilo je 16 prometnih nesreća s lakim i ozbilnim ozljedama, a 14 s materijalnom štetom. Najbliži relevantni brojač prometa je br. 609 ugrađen u mjestu Domanovići, dionica Tasovčići-Masline (4 km istočno od raskrižja), a podaci prikupljeni s uređaja pokazuju da je PGDS u 2014. iznosio 4320 vozila'', istaknuto je, između ostaloga, na javnoj raspravi.

Dodano je kako se važnost raskrižja za lokalnu zajednicu ogleda kroz činjenicu da je ovo najbrži i najprikladniji način za mještane da dođu do Mostara, koji je obrazovno, zdravstveno i administrativno središte regije.

Provedba projekta će imati pozitivne utjecaje na kakvoću života lokalne zajednice.

Postoji nekoliko mogućnosti koje su otkrivene u projektu:
– učinkovitiji i sigurniji sustav prometa, smanjenje vremena putovanja, smanjenje broja nesreća, manji troškovi održavanja i upravljanja
– razvijanje cestovne infrastrukture s poboljšanjem uvjeta za priključenje
– koristi za vozače i korisnike javnog prijevoza poboljšanjem prometne povezanosti i povećanjem kapaciteta
– smanjenje zagađenja povećanjem protoka vozila
– povećanje prometne sigurnosti gradnjom odvojene pješačke staze duž cijeloga raskrižja i gradnja pothodnika koji će regulirati prolaz pješaka preko M-17
– povećanje vremena putovanja i uvjeta putovanja
– izravno zapošljavanje i velike mogućnosti za razne servise sukladno Smjernicama nabava IRBD i EIB zajma, tender će biti međunarodnoga karaktera i stoga se ne može predvidjeti tko će dobiti posao, ali dosadašnja praksa u građenju govori kako se očekuje angažiranje domaćega izvođača.

Inače, riječ je o projektima u okviru Programa moderniziranja magistralnih cesta u Federaciji BiH, koji će povećati sigurnost sudionika u prometu.

Kopirati
Drag cursor here to close