Dobri rezultati

Službeno HNŽ posjetilo 300.000 turista, neslužbena brojka tri puta veća

U Turističkoj zajednici HNŽ-a očekuju kako će broj turista rasti i u budućnosti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 12. 2017. u 12:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bljesak.info 

U Turističkoj zajednici (TZ) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) procjenjuju kako je tijekom ove godine gotovo milijun domaćih i stranih gostiju posjetilo tu županiju.

''O točnom broju gostiju ne možemo govoriti jer hotelijeri, odnosno turistički djelatnici ne prijavljuju svoje goste, iako je Turistička zajednica napravila i svima ponudila program za njihovu evidenciju'', kazao je u razgovoru za Fenu direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić.

Prema njegovim riječima, broj gostuju porastao je u 2017. godini za nekoliko postotaka u odnosu na godinu prije i turistički djelatnici imaju razloga za zadovoljstvo.

''Prema broju uplaćenih boravišnih pristojbi, koja iznosi 2 marke po noći, bilo je više od 300.000 gostiju, ali prema našim procjenama stvarne brojke su barem tri puta veće'',  kaže Krešić.

Jedan od razloga zašto se gosti ne prijavljuju, smatra Krešić, je nepostojanje federalnog zakona o turističkim zajednicama.

''Zbog nepostojanja tog zakona mi u Turističkoj zajednici HNŽ-a ne možemo imati neke dugoročne planove jer ne znamo hoće li stupiti na snagu taj zakon, kada i u kojem obliku. Županijske turističke zajednice zbog toga su godinama u neizvjesnosti i to je veliko opterećenje za naš rad'', upozorio je Krešić.

Govoreći o strukturi gostiju, kazao je kako je inozemnih gostiju oko 70 posto, a domaćih 30 posto te da je taj omjer otprilike isti na svim turističkim destinacijama u HNŽ-u.

''Najbrojniji su i dalje Talijani, a sve više nam u posjet dolazi Poljaka. Iz godine u godinu osjetno je i povećanje broja azijskih gostiju, Japanaca, Kineza i Korejaca. Oni se zadržavaju samo jedan dan, odnosno jednu noć, jer im je cilj vidjeti i obići što više destinacija'', dodaje direktor Turističke zajednice HNŽ-a.

U Turističkoj zajednici HNŽ-a očekuju kako će broj turista rasti i u budućnosti.

''Činjenica da će Zračna luka Mostar početi još više raditi, nakon uspostave redovitih linija s Njemačkom u svibnju sljedeće godine, će zasigurno, doprinijeti povećanju broja gostiju jer je Mostar središte kako Županije, tako i šire regije'', kaže Krešić.

Osvrnuo se i na trenutne aktivnosti Turističke zajednice HNŽ-a, istaknuvši projekt "Razvoj ruralnog turizma u HNŽ-u", koji se provodi sredstvima Turističke zajednice HNŽ-a, te projekt prekogranične suradnje BiH - Hrvatska - Crna Gora.

Projekt prekogranične suradnja traje tri godine, do kraja 2019. godine, a riječ je o valorizaciji kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena.

Kopirati
Drag cursor here to close