Majlinda Bregu

Građani zapadnog Balkana trebaju slobodu kretanja uz osobnu iskaznicu

Majlinda Bregu ocijenila je na samitu u Poznanju (Poljska) kako se zapadni Balkan treba posvetiti ozbiljnom i opsežnom programu olakšavanja kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 07. 2019. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu ocijenila je na samitu u Poznanju (Poljska) kako se zapadni Balkan treba posvetiti ozbiljnom i opsežnom programu olakšavanja kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala. 

Obraćajući se liderima zapadnog Balkana i Europske unije na samitu u Poznanju, istaknula je kako "dvije godine nakon što su premijeri sa zapadnog Balkana odobrili Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor u Trstu, regija nije u potpunosti prihvatila mogućnosti koje je regionalni ekonomski prostor ponudio".

''Protok roba, usluga, kapitala i ljudi i dalje nailazi na prepreke. Svi bi mogli izvući važnu pouku iz Regionalnog sporazuma o snižavanju cijena rominga, kao što je s pravom istaknula njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je pozdravila ovaj sporazum i Deklaraciju o priznavanju akademskih kvalifikacija, te snažno podržala zapadni Balkan i njegovu evropsku perspektivu'', rekla je Bregu.

Naglasila je kako se regija treba posvetiti ozbiljnom i opsežnom programu koji će obuhvatiti i aspekte lakšeg kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala te da se građani zapadnog Balkana trebaju slobodno kretati uz osobnu iskaznicu, kao i da regija treba otkloniti i strukturalne prepreke trgovini i investicijama.

''Vrijeme je da se u regiji primijeni odgovarajući mehanizam sličan šengenu, kako bi se omogućilo putovanje u cijeloj regiji i otvorio put za postupni prelazak na slobodno kretanje građana. Sloboda kretanja osnovni je preduvjet regionalne ekonomske integracije. Vijeće za regionalnu suradnju je spremno da preuzme odgovornost'', precizirala je Bregu.

Rezultati samita lidera zapadnog Balkana su regionalna Deklaracija o uzajamnom priznavanju visokoškolskih kvalifikacija koja će omogućiti da mladi imaju koristi od modela automatskog priznavanja visokoškolskih kvalifikacija i perioda studiranja na visokoškolskim ustanovama i Deklaracija o Romima kojom se zapadni Balkan obavezuje da će odlučno raditi u cilju pune integracije romskog stanovništva u društva u sklopu zemalja ove regije.  

Na samitu zapadnog Balkana u Poznanju okupili su se lideri sa zapadnog Balkana i iz Europske unije koji su razgovarali o budućnosti regije u kontekstu proširenja EU.

Samit zapadnog Balkana u Poznanju, organiziran kao 6. u nizu ovakvih skupova u sklopu Berlinskog procesa, glavni je događaj u okviru poljskog predsjedavanja Berlinskim procesom u 2019. godini, priopćeno je iz RCC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close