Briga o vodama

Široki Brijeg bliže pročistaču

Radovi na projektu vrijednom šest milijuna konvertibilnih maraka u Širokom Brijegu napreduju planiranom dinamikom.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 04. 2021. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vidljivi su prvi obrisi pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu, piše Večernji list BiH.

Riječ je o projektu vrijednom šest milijuna KM, a iz Gradske uprave Širokog Brijega ranije su istaknuli kako je riječ o jednoj od najvećih infrastrukturnih investicija na području ovoga grada.

Iako je, po prvim najavama, pročistač otpadnih voda već trebao biti stavljen u funkciju, zbog, kako tvrdi Večernjak, složene procedure međunarodnog natječaja i žalbi ponuđača koji nisu odabrani za izvođača, poništen je prvi natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda.

Vrijednost radova koje izvodi tvrtka Hering je 2,705.172 eura bez PDV-a, a taj iznos financirat će se kreditnim i grant sredstvima. Kapacitet pročistača u prvoj fazi bit će 10.000 ES (ekvivalent stanovnika), dok će u drugoj fazi iznositi 15.000 ES. Inače, izgradnja pročistača otpadnih voda dio je projekta izgradnje kanalizacijskog sustava čija je realizacija počela krajem 2012., kada je projektom stoljeća Grad Široki Brijeg, jedan od osam gradova/općina u Federaciji BiH, uključen u projekt vodoopskrbe i sanitacije u FBiH.

Visina kredita Europske investicijske banke (EIB) za taj projekt je 5,828.000 KM s rokom otplate 25 godina, a Grad Široki Brijeg, uz realizaciju kreditnoga aranžmana, dobio je grant sredstva Europske komisije (IPA fond) u iznosu od 2,500.000 KM.

Zanimljivo je, navodi Večernji list, spomenuti da je Široki Brijeg još prije rata imao izgrađeno oko 90% uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. Njegov kapacitet bio je 5000 EBS.

Tijekom rata objekt je u potpunosti devastiran te je njegovo postojanje dodatno oduljilo izgradnju novog jer se čekalo na dozvolu za rušenje, nakon čega je uslijedilo i uklanjanje.

Kopirati
Drag cursor here to close