SSSBiH

Sindikati: Borit ćemo se za sindikalnu imovinu  

Za rješenje problema imovine kompanija i organizacija iz BiH u Hrvatskoj, pa i bh. sindikata, kako ističu, potreban je i angažman institucija države.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 06. 2018. u 11:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS)  BiH danas su podsjetili da će Sindikat  uložiti dodatne napore i uz pomoć nadležnih organa u Hrvatskoj pokušati doći do sve imovine za koju budu mogli dokazati da je sindikalna.

Za rješenje problema imovine kompanija i organizacija  iz BiH u Hrvatskoj, pa i  bh. sindikata, kako ističu,  potreban je i angažman institucija države.

''Kada je u pitanju imovina u Republici Hrvatskoj, naglašavamo da   postoje određena saznanja kako sindikat ima mnogo imovine na moru. Činjenica je da je ta imovina građena i kupovana u vrijeme kada su sindikati organizirali odmore za svoje radnike i da se ta imovina naziva sindikalna. Međutim, Savez samostalnih sindikata BiH je u nekoliko navrata pokušavao da svu imovinu za koju se smatra da je sindikalna, vrati, tj. da je upiše na svoje ime, i u tom smislu su poduzimane određene aktivnosti. Nažalost, do današnjeg dana nismo uspjeli svu tu imovinu riješiti'', ističu iz SSSBiH u priopćenju za javnost.

Kako navode, razlozi su brojni, a i  sindikalni pokret  je od 1954. godine  do danas pretrpio nekoliko korjenitih promjena u smislu svog organiziranja, što govori i da nikada nije prestao sa radom i da zaista postoji kontinuitet u radu sindikata.

''Nadalje, prilikom organizacijskih promjena sindikata, tadašnji republički odbori sindikata, a danas pojedini granski sindikati su imali organizaciono svojstvo u Vijeću SSSBiH. Međutim, cjelokupne dokumentacije, zbog ratnih djelovanja, nemamo, pa nam to znatno otežava postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i sljedništva'', kažu  iz SSSBiH.

Kao poseban problem ističu to što su  za rješavanje ove problematike potrebna značajna financijska sredstva.

''Pored toga treba naglasiti da je još prije rata bila formirana Zajednica za odmor i rekreaciju koja se bavila pitanjima sindikalne imovine i koja je raspolagala imovinom u Republici Hrvatskoj. Bilo kako bilo SSSBiH je i dalje opredijeljen da se ova pitanja što prije rješavaju i da imovina koja pripada SSSBiH bude uknjižena na SSSBiH. U to ime SSSBiH će uložiti dodatne napore i naravno kroz nadležne organe u RH pokušati doći do sve imovine za koju budemo mogli dokazati da je sindikalna'', zaključuju iz SSSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close