Tko zna kada

Čeka se završetak pandemije koronavirusa za siguran prijelaz pruge 'Bačevići'

Za osposobljavanje istih neophodna je intervencija isporučitelja opreme iz Republike Hrvatske, ali zbog trenutne situacije u vezi pandemije Coronavirusa isti su spriječeni doći i ne mogu intervenirati.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 11. 2020. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Prijelaz pruge

Popravak automatskog uređaja za osiguranje željezničko – cestovnog prijelaza 'Bačevići' i siguran prelazak preko pruge čekat će završetak pandemije koronavirusa. Kako je rečeno za Bljesak.info iz J.P Željeznice Federacije BiH, za osposobljavanje istih neophodna je intervencija isporučitelja opreme iz Republike Hrvatske, ali zbog trenutne situacije u vezi pandemije koronavirusa isti su spriječeni doći i ne mogu intervenirati.

''Čim se steknu povoljniji uvjeti isporučitelj opreme doći će na željezničko-cestovni prijelaz 'Bačevići', osposobiti uređaje i stavit ih u funkcionalno stanje'', poručili su.

Prijelaz 'Bačevići' zbog kvara na uređaju za reguliranje prometa već neko vrijeme nije siguran za  prelazak pruge i rampa je stalno podignuta što mnoge korisnike dovodi u opasnost.

U ovakvom slučaju kada su uređaji za osiguranje željezničko-cestovnog van funkcije, prema važećim željezničkim propisima, osoblje svih vlakova koji voze prugom i prelaze preko prijelaza, uredno se obavještava o neispravnosti uređaja za osiguranje prijelaza. Prema odredbama člana 91. Zakona o sigurnosti željezničkog prometa, vozovi u željezničkom prometu imaju na cestovnim prelazima pravo prvenstva u odnosu na cestovna vozila i druge sudionike u prometu.

Dok se željezničko –cestovnog prijelaza 'Bačevići' ne osposobi za siguran prijelaz, iz Željeznica FBiH apeliraju na korisnike istog da to čine s pojačanom opreznošću.

Automatski uređaj za reguliranje prometa sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima na putnom prijelazu 'Bačevići', u km 138+849 željezničke pruge Sarajevo-Čapljina-državna granica (Metković-HŽ), pušten je u rad 2014. godine.

Bljesak.info tada je kamerom snimio i postavljanje rampe ovog uređaja te njegovo puštanje u rad, na prijelazu gdje se u nivou križaju željeznička pruga i lokalna cesta prema istoimenom naselju Bačevići.

Video: Bljesak.info: Pušten u rad automatski uređaj za reguliranje prometa na putnom prijelazu Bačevići

Iskreno se nadamo da će pandemija koronavirusa što prije završiti te da će isporučitelj opreme doći iz Hrvatske i popraviti ovaj uređaj nužan za sigurnost u prometu. Do tada, nadat je se da nećemo uskoro pisati o eventualnim nesrećama i tragedijama na ovom pružnom prijelazu.

Kopirati
Drag cursor here to close