Može li i Aluminij Mostar tako?

Šibenčani počinju raditi aluminijske komponente za BMW

U Hrvatskoj se očekuje relativno brzo pokretanje serijske proizvodnje prvih aluminijskih proizvoda za njemački BMW. Riječ je o proizvodima čija je funkcija zaštita kočnica, te istodobno pripremama za novi proizvodni program šibenskog Impol – TLM-a.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 08. 2020. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixsell / Šibenska tvrtka Impol – TLM spašena je od bankrota i potpuno modernizirana

Velikoj proizvodnoj investiciji u ukupnom iznosu od oko 600 milijuna kuna, kandidiranoj krajem 2019. za status strateškog investicijskog projekta, vrata se širom otvaraju kroz recentno uvrštavanje na navedenu listu.

Slijedom toga u Hrvatskoj se, među ostalim, očekuje i relativno brzo pokretanje serijske proizvodnje prvih aluminijskih proizvoda za njemački BMW, piše Poslovni dnevnik.

Riječ je o proizvodima čija je funkcija zaštita kočnica, te istodobno pripremama za novi proizvodni program šibenske tvrtke Impol – TLM, na osnovu projekta kojim su ulaganja predviđena u povećanje proizvodnih kapaciteta i izgradnju nove ljevaonice kapaciteta 200.000 tona.

U novim halama od bankrota prije nekoliko godina spašenog šibenskog aluminijaša, poslovanje u sastavu slovenske aluminijske grupacije jamči Šibenčanima ulazak u nove, lukrativnije proizvode te od 2022. proizvodnju znatne količine aluminijskih proizvoda u novoj ljevaonici.

"Projekt izgradnje nove ljevaonice uključuje peć za taljenje i rafinaciju, nove peći za lijevanje sa sustavom za čišćenje tekućeg aluminija i ljevački stroj za lijevanje blokova aluminijskih legura koje se valjaju na valjačkom stolu. U prvoj fazi ulaganje će iznositi oko 25 milijuna eura, a nova ljevaonica gradit će se na zemljištu tvrtke, na prostoru bivše elektrolize i u produžetku postojeće ljevaonice", govori šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Za povećanje kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda, kao i za početak rada nove ljevaonice predviđene su četiri faze da bi se ostvarili navedeni kapaciteti aluminijskih blokova. Grade ih za vlastite potrebe jer će ih koristiti Impol-TLM.

Naime, nakon zatvaranja mostarskog Aluminija, blokove kupuje na stranim tržištima pa bi prestao biti neto uvoznik, dok bi ostvario prednosti na fleksibilnosti i kvaliteti samih proizvoda. Koncept je osmišljen tako da se ulaganjima u prve dvije ljevačke linije kapaciteta svaka po 50.000 tona (vrijednost ulaganja u prvu liniju iznosi 25 milijuna eura, a 20 milijuna eura u drugu), postiže popunjavanje postojećih kapaciteta i kompenzacija nabave iz uvoza, navodi Poslovni.hr. 

Foto: Pixsell / U prvoj fazi ove važne investicije će se uložiti 25 milijuna eura

Grupa Impol u ovoj godini ni na jednoj lokaciji nije otpuštala radnike, iako ih korona kriza nije mimoišla. Za dobro nošenje s krizom, doznaje se, ključan je široki miks proizvoda zbog čega im se obujam posla nije smanjio više od 10%.

Isto se odnosi i na tvornicu u Šibeniku, dok su očekivanja za ovu jesen usmjerena na punu proizvodnju u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji gdje imaju tvornicu u Sevojnu.

S obzirom da se predviđa siguran rast potrošnje aluminijskih proizvoda vezano uz električnu mobilnost i umanjenje potrošnje energenata, nove perspektive aluminijske branše zasad su prepoznali oni najuspješniji.

"Svi automobili i transportna sredstva idu k tome da budu što lakši zbog manje potrošnje energije i to masovno povećava upotrebu aluminija. Usto, on je jako pogodan u kružnom gospodarstvu jer se postupkom pretapanja bezbroj puta može vratiti u 100% kvalitetan materijal, i s vrlo niskim dodatkom energije – samo 5% energije treba za recikliranje i ponovno ‘rađanje’ aluminija.

Toliko je atraktivan da zapravo i dalje nema nikakvu zamjenu i sve prognoze kažu da bi u očekivanom razdoblju čak došlo do nestašice valjanog pa i prešanog aluminija”, direktor Valjaoničkog odjela Impol grupe Tomaž Smolar.

Kopirati
Drag cursor here to close