Otpadnici

Kad građani Mostara biraju: Selektivni otpad ili kolektivna zaraza?

''Napokon su krenuli s odvozom smeća, no te kontejnere za selektivni otpad nitko ne dira. Ne znamo ni tko ih je postavio, ni tko je zadužen da ih prazni, no čiji god da je to posao, zakazao je debelo.''
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 07. 2019. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne znamo više što da radimo i kome da se obratimo. Ovo je neizdrživo, a nama izgleda preostaje samo da čekamo dok neki ogromni crvi ne krenu izlazit iz kontejnera na ulicama'', govori za Bljesak.info stanarka mostarskog naselja u Ulici Blajburških žrtava zgrožena činjenicom kako se kontejneri, namijenjeni za odlaganje selektivnog otpada, već tjednima ne prazne.

Navodi kako su stanari imali razumijevanja, obzirom na probleme koji su se odvijali na mostarskoj deponiji i u komunalnim poduzećima, no da je ovo sad prevršilo svaku mjeru.

''Napokon su krenuli s odvozom smeća, no te kontejnere za selektivni otpad nitko ne dira. Ne znamo ni tko ih je postavio, ni tko je zadužen da ih prazni, no čiji god da je to posao, zakazao je debelo. Razmišljali smo i da angažiramo nekoga i otpad odvezemo sami, ali gdje, na deponiju nas neće pustiti'', komentira.

Posao komunalnih podzeća

Kontejnere za selektivno odlaganje otpada, odnosno reciklažu, postavio je Grad Mostar, raspisavši krajem 2018.godine javnu nabavku za 84 kontejnera. Kako je ranije za Bljesak.info potvrdio šef službe za komunalne poslove i okoliš Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, Stjepan Šaravanja, do tad su kontejneri za reciklažu bili postavljeni na deset lokacija.

Šaravanja je također naveo kako je za odvoz i deponiranje reciklažnog otpada zaduženo Javno poduzeće Komunalno koji aktivnosti izvršava preko dodatna dva komunalna poduzeća.

Foto: Bljesak.info / Selektivni odvoz otpada

''Odlukom o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru (iz 2010. godine, op.a.), Grad Mostar je povjerio obavljanje komunalnih djelatnosti zbrinjavanja komunalnog otpada JP Komunalno. JP Komunalno poslove odvoza selektivnog i miješanog otpada putem ugovora povjerava JP Parkovi i JP Komos d.d.'', rekao je Šaravanja.

Istaknuo je kako prikupljanje i odvoz komunalnog otpada prema Zakonu o komunalnim djelatnostima spada u individualno komunalnu potrošnju pa u skladu s tim dinamiku odvoza određuju komunalna poduzeća na čijem području se nalaze lokacija s kontejnerom, a nadzor nad prikupljanjem i odvozom otpada vrši komunalna inspekcija u skladu s Odlukom o komunalnom radu.

Razvijanje svijesti

Prikupljeni otpad bi se trebao odvoziti na gradsku javnu deponiju (JP Deponija), gdje bi se na liniji za reciklažu dodatno selektirao i zatim prodavao kao sirovina za reciklažu. Iz JP Komos su ranije za Bljesak.info potvrdili kako je njihovo poduzeće zaduženo za odlaganje selektivnog otpada, te da se pražnjenje vrši jednom tjedno.

''Pražnjenje kontejnera za selektivno odlaganje otpada vrši se jednom tjedno, odnosno po potrebi što zavisi od brzine punjenja istih, obzirom da se još uvijek građani navikavaju na selektiranje otpada'', poručeno je iz Komosa za Bljesak.info krajem prosinca 2018. godine.

Tom prilikom su nas iz ovog poduzeća zamolili ''da im pomognemo, jer je jako važno razvijati svijest građana o potrebi i prednostima recikliranja otpada u našem društvu''.

Od ove zamolbe iz prosinca prošle godine, do danas, vrijeme je izgleda stalo, ili su donesene neke nove odluke o kojima građani nisu obaviješteni. Krcati kontejneri, ograđeni sad već besmislenom ogradom, na pojedinim mjestima spaljeni, što požarima, što istopljeni od visokih temperatura, ne govore priču o selektivnom otpadu već o kolektivnoj zarazi.

Onima koji odmaraju, smeće očito, niti je pred očima, niti je briga.

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close