Mostar - Sjever, Mostar - Jug

Sedam milijuna za autocestu oko Mostara

Iz Proračuna će biti financirane zaobilaznice Mostar - Sjever (dionica Autoceste na koridoru 5-C) sa 2.000.000 KM i Mostar - Jug sa 5.000.000 KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 12. 2017. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je u nastavku 133. sjednice, koja je održana u Sarajevu  utvrdila Prijedlog programa investiranja sredstava „Kapitalni transferi javnim poduzećima - transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta“ utvrđenih u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu  u iznosu od 107.000.000 KM. 

Putem ovog programa će biti financirana izgradnja dijela brze ceste Lašva - Nević Polje, za što je predviđeno 100.000.000 KM.  Ova sredstva će biti iskorištena za izgradnju dijela trase od izlaza iz poslovne zone Vitez do Nević Polja (oko 5 kilometara) i od Selišta do ulaza u poslovnu zonu Vitez (oko 4 kilometra).

Ovim programom bit će financirane  i zaobilaznice Mostar - Sjever (dionica Autoceste na koridoru 5-C) sa 2.000.000 KM i Mostar - Jug  sa 5.000.000 KM. Ovaj prijedlog stupit će na snagu nakon usvajanja od strane Parlamenta Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Vlada Federacije BiH je  u skladu sa Sporazumom sa sindikatom policijskih službenika, utvrdila svoj Amandman na Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kojim je propisano da je policijski službenik, u smislu ovog zakona, osoba koja je definirana posebnim zakonom na osnovu kojeg prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja ostvaruje kod nositelja osiguranja.

Precizirano je da je policijski službenik osoba čiji je status definiran posebnim propisom na osnovu kojeg i ostvaruje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, bez vezivanja za prebivalište, čime je izbjegnuta eventualna mogućnost diskriminacije prilikom primjene ove odredbe.

Federalna vlada danas je utvrdila dopune Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Ovim dopunama ispoštivan je Sporazum koji je jučer postignut s predstavnicima sindikata policijskih službenika. Dopunama je utvrđeno da će obračun njihovih mirovina biti vršen prema Zakonu o policijskim službenicima.

Danas je utvrđen i Prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova koji predstavlja pravni mehanizam za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa, kroz socijalni dijalog kojeg potiču miritelji i arbitri.

Kopirati
Drag cursor here to close