500 milijardi dolara

Saudijska Arabija gradi megagrad: Dolaze tone novca

Grad, koji će se prema planovima proširiti na Egipat i Jordan, obuhvatit će 26.500 četvornih kilometara
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 10. 2017. u 07:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arabija namjerava izgraditi megagrad u čiju će izgradnju uložiti 500 milijardi dolara pod pokroviteljstvom princa Mohameda bin Salmana, u sklopu paketa reformi da se u zemlju vrati "umjereni islam", piše Hina

Salman je u utorak otkrio novi projekt: grad će se zvati Neom, a bit će smješten na sjeverozapadnoj obali Crvenog mora.

Veličanstveni most

"U Neomu želimo stvoriti nešto novo ... okupljamo inovatore iz cijeloga svijeta kako bismo ga stvorili", rekao je Salman na investicijskoj konferenciji u Rijadu.

Grad, koji će se prema planovima proširiti na Egipat i Jordan, obuhvatit će 26.500 četvornih kilometara. Saudijci također namjeravaju izgraditi "veličanstveni novi most" između Egipta i Saudijske Arabije koji će "povezivati Aziju s Afrikom".

Izvršnim direktorom projekta Neom imenovan je Klaus-Christian Kleinfeld, koji je između 2005. i 2007. bio prvi čovjek Siemensa u Njemačkoj.

"To je 26.500 četvornih kilometara. Kad kažemo grad, zapravo nije točno, bit će to više gradova i sela", objasnio je Kleinfeld na konferenciji.

Projekt će "donijeti tone novca na vrlo dobar način", dodao je.

Saudijska Arabija uložit će 500 milijardi dolara u projekt, prenosi službena novinska agencija SPA.

Najavljujući ambiciozne razvojne planove, Salman je rekao da je Neom samo dio u nizu gospodarskih i društvenih reforma kojima će se modernizirati Saudijska Arabija.

Povratak umjerenom islamu

"Mi nismo kao što smo bili u prošlosti, mi se vraćamo... umjerenom islamu koji je otvoren cijelom svijetu i svim religijama", rekao je on na investicijskoj konferenciji.

"Želimo živjeti normalan život, život koji odražava našu umjerenu religiju, naše običaje", kazao je. "Mislim da su nedavno poduzeti jasni koraci i vjerujem da ćemo vrlo brzo iskorijeniti ostatak ekstremizma", istaknuo je.

Saudijskom Arabijom dominira vehabijska škola islama, ali kraljevina polako uvodi promjene, dopuštajući strana ulaganja i ublažavajući neke zakone, među kojima je nedavna odluka kojom je dopušteno ženama da voze automobil.

Stručnjak za Saudijsku Arabiju Guido Steinberg, zaposlen na Institutu za međunarodna i sigurnosna pitanja sa sjedištem u Berlinu, rekao je da je iznenađen Salmanovim izjavama i ustvrdio da Saudijska Arabija prvi put daje "detaljan opis smjera u kojemu bi te reforme trebale ići".

Vizija 2030

Steinberg predviđa da mjere vode prema Saudijskoj Arabiji u kojoj će konzervativni vjerski učitelji biti sve više marginalizirani a da će liberalniji slojevi društva moći slobodnije disati i veseliti se većoj slobodi".

Ipak dodaje da ostaje nejasno "hoće li to značiti da će se okončati diskriminacija dva milijuna šijita u zemlji". Saudijski šijiti dugo vremena optužuju vlasti za diskriminaciju no Rijad optužbe opovrgava.

Salman velike napore ulaže u promidžbu reformskog programa Vizija 2030 pokrenutog prije dvije godine s ciljem diversifikacije gospodarstva, tj. manje ovisnosti o nafti, stvaranja potpuno novih sektora za zapošljavanje mladih i otvaranja dosad zatvorenog saudijskog društva.

Reforme predviđene Vizijom 2030 trebale bi, između ostalog, pridonijeti da četvrtina od 20 milijardi američkih dolara koliko su Saudijci potrošili na zabavne parkove u obližnjem Dubaju, ostane kod kuće.

Kopirati
Drag cursor here to close