Status

Sastali se vatrogasci u Federaciji: Stop degradiranju!

Na sastanku se razgovaralo o nepravalnostima izmjena Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva FBiH, kao i podzakonskim propisima koji nisu usklađeni sa radom i potrebama profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jednica FBiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 01. 2020. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je održan sastanak predstavnika profesionalnih vatrogasnih jednica iz Federacije BiH kako bi se zaustavilo donošenje uredbi i izmjena zakona o požara kojima se degradiraju vatrogasci, te kako bi svi vatrogasci u FBiH imali iste uvjete i isti radnopravni status.

Sastanak, koji je održan 17. siječnja u prostorijama KUZC PVJ stanice Centar Sarajevo, inicirali su predsjednik Vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Čukle i predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Armin Hrelja, a s ciljem unapređenja vatrogastva u FBiH.

Također na sastanku se razgovaralo o nepravalnostima izmjena Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva FBiH, kao i podzakonskim propisima koji nisu usklađeni sa radom i potrebama profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jednica FBiH.

Na sastanku su se svi sudionici složili da je Uredba o uniformama i nazivima funkcija i funkcionalnim oznakama u profesionalnim i dobrovoljnim vatrogasnim jedinicama, ovlaštenja starješina tih jedinica, zaštitnoj i radnoj odjeći i opremi vatrpogasaca, a koju je izradila FUZC FBiH neprihvatiljiva,te je treba povući iz dalje procedure i pristupiti izradi nove urede u kojoj bi učestvovali predstavnici profesionalnih vatrogasnih jedinica FBiH.

Dogovoreno je da se pristupi stvaranju Udruženja profesionalnih vatrogasaca FBiH kao i reorganizaciji Vatrogasnog saveza FBiH, a sve s ciljem kako bi se unaprijedilo vatrogastvo u FBiH i skrenula pažnja FUCZ prilkom donošenja zakonskih i podzakonskih akata iz ove oblasti.

Sastanku su prisustvovali  Armin Hrelja predsjednik SO PVB KS, Adnan Čukle predsjednik Vatrogasnog saveza ZDK, Vranac Sulejman predsjednik Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo, Marinko Petrić Predsjednik Vatrogasnog saveza HNK, .Bajro Imširović Predsjednik Vatrogasnog saveza Tuzlanskog kantona, Mehmed Ibrić starješina PVJ Srebrenik, Mujanović Ekrem starješina PVJ Živinice, Ibrahimagić Elvedin sindikat PVJ Zenica, Nedim Makan PVJ Konjic, Haliim Kulović PVJ Kakanj, Elvir Demić PVJ Mostar i Adil Vrabac PVJ Sarajevo.

Sljedeći sastanak, na kojem će biti održana osnivačka skupština Udruženja profesionalnih vatrogasaca FBiH, planiran je u veljači ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close