U protekle četiri godine

Šarović: Cilj su nam bili standardi, uz otvaranja tržišta

Šarović je rekao da su, od četiri najvažnije strategije usvojene u ovom mandatu, tri su koje su produkt rada Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 03. 2019. u 17:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović je na press-konferenciji povodom četiri godine rada aktualnog saziva, kazao da je cilj i plan ministarstva na čijem je čelu bio da rade, prije svega, na standardima.

''Standardi su za nas bili najvažniji, uz otvaranja tržišta, odnosno uklanjanje barijera koje su za našu ekonomiju, za naše gospodarstvenike bili prisutni, ne samo kada je u pitanju CEFTA, nego i neka druga, treća tržišta ili tržište EU'', naveo je Šarović.

Kaže da su u tom smislu imali uspjeha, napominjući da ipak sve stvari nisu završili.

Govoreći o standardima, Šarović podsjeća da 2015. godine, na početku mandata ovog saziva Vijeća ministara, kada je u pitanju hrana biljnog i životinjskog porijekla ''praktično u EU nismo mogli da izvozimo ništa“.

''Danas je preostalo da riješimo samo pitanje dostizanja standarda za izvoz crvenog mesa, mesa goveda, ovaca i koza, ali smo u završnoj fazi. Ovim tempom, vjerujemo da će se taj posljednji korak dogoditi u 2019. godini, jer nam je prihvaćen akcijski plan, što znači da očekujemo dolazak inspekcije iz Dublina koja bi nam dala 'zeleno svjetlo'', kazao je Šarović.

Uz to, dodao je on, fokus su stavili i na strategije. Napomenuo je da su, od četiri najvažnije usvojene u ovom mandatu, tri su koje su produkt rada Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Istaknuo je da su one važne zato što ''podižu naš opći kredibilitet kao zemlje i omogućavaju nam da budemo dio velikih potencijalnih europskih projekata i da možemo povlačiti sredstva iz IPA-e“.

''Svoj fokus u Ministarstvu dali smo i na uklanjanje barijera koje smo imali u trgovini sa našim susjedima, sa Srbijom i Hrvatskom, u trgovini s EU, u trgovini sa Turskom i nekim drugim zemljama, sa Rusijom. Te barijere smo otklanjali, sa Rusijom u par navrata, što je bio dobar primjer kako možemo i u nadmetanju sa velikima da se izborimo i da uspijemo u uklanjanju necarinskih barijera, nevidljivih barijera koje se stvaraju na granici'', istaknuo je ministar Šarović.

Napomenuo je da su završili i više međunarodnih sporazuma.

Naveo je i da postoje stvari koje nisu završili, ali da su vrlo blizu i tog rješenja.

''Pitanje članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, možda nešto da uradimo. Odluka o kvalitetu tečnih naftnih goriva, ta posljednja karika koja nam treba da je usvojimo, je na stolu, ona čeka podršku i suglasnost drugih razina vlasti koji sudjeluju u ovom cijelom procesu. Konačna instanca je Vijeće ministara BiH'', kazao je Šarović.

Spomenuo je i pitanje energertskog sektora, odnosno zakona koji tretira najnovije standarde iz oblasti električne energije i plina.

''Nemamo, naveo je on, potpunu suglasnost po tom pitanju. Nadam se da ćemo izbjeći moguće sankcije. Vjerujem da zakon koji također čeka na usvajanje u Vijeću ministara BiH, da će dobiti zeleno svjetlo od drugih razina vlasti koji trebaju da daju suglasnost na ovaj zakon'', kazao je ministar Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close