Institucije

Potrebna puna suradnja za izgradnju autoceste Sarajevo - Beograd

Izgradnja međudržavnog mosta je u nadležnosti tog ministarstva pa je, samim tim, kako je rečeno, ono nositelj aktivnosti na zaključivanju bilateralnog sporazuma.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 08. 2019. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na to da je realizacija projekta izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo u nadležnosti više institucija, neophodna je puna suradnja, redovna komunikacija i razmjena relevantnih informacija kako bi se uskladile i paralelno odvijale aktivnosti na izgradnji svih objekata (most, granični prijelaz, pristupne prometnice), potvrđeno je Feni iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Izgradnja međudržavnog mosta je u nadležnosti tog ministarstva pa je, samim tim, kako je rečeno, ono nositelj aktivnosti na zaključivanju bilateralnog sporazuma.

Određivanje kategorije i lokacije graničnog prijelaza (dva ili jedan zajednički granični prijelaz na teritoriji jedne od država) je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, koje je nositelj postupka zaključivanja bilateralnih sporazuma iz te oblasti, ističu iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Izgradnja graničnog prijelaza je u nadležnosti Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, dok je izgradnja trase autoceste/brze ceste u nadležnosti entitetskih i nadležnog tijela Brčko distrikta.

Vijeće ministara je, kako se podsjeća,  na sjednici održanoj 10. lipnja 2019. razmatralo i usvojilo izvještaj Ministarstva komunikacija i prometa BiH za 2018. pod nazivom "Informacija o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu "Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo i prijedlog zaključaka".

Iz Ministarstva navode da su u tijeku aktivnosti na provođenju procedure zaključivanja bilateralnog Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo. 

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je 9. srpnja 2019. zaprimilo Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja predmetnog sporazuma. S tim u vezi Ministarstvo je uputilo dopis svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini na različitim razinama vlasti kako bi dostavili po jednog predstavnika u sastav izaslanstva za pregovore.

Krajem rujna se očekuje sastanak sa nadležnim ministarstvom Republike Srbije u svrhu nastavka pregovora i suradnje na tom projektu. 

Ranije je najavljeno da će radovi na izgradnji spomenute autoceste/brze ceste u Srbiji  započeti 29. kolovoza, a bio je najavljen i dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je potom odgođen.

Kopirati
Drag cursor here to close