Ulaganja

Sanacija cesta preduvjet za razvoj turizma na olimpijskim planinama

U ovoj godini za te svrhe će biti uložena sredstava u iznosu od oko 2.400.000 KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 09. 2019. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja, odnosno poboljšanje cestovne infrastrukture od velike je važnosti za snažniji turistički zamah olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana. U tom smislu značajan je projekt sanacije regionalne ceste (R-960) Gornja Grkarica - Sinanovići u dužini 22.600 metara koja povezuje olimpijske planine Igman i Bjelašnicu sa Šabićima i Sinanovićima, a preko Visočice i sa Glavatičevom u općini Konjic.

U ovoj godini za te svrhe će biti uložena sredstva u iznosu od oko 2.400.000 KM.

Kako kažu u Općini Trnovo, ovaj projekt je od izuzetnog značaja sa strateškog i ekonomskog aspekta.

Inače, na glavnu prometnicu su vezane lokalne ceste koje povezuju sela Pervize, Ozimine, Žiliće, Podvornice, Bobovicu, Umoljane, Elezoviće, Rakitnicu, Lukavac, Brda i Milišiće, te čuveni Lukomir na teritoriju općine Konjic.

Igman, Bjelašnica, kanjon Rakitnice i Visočica su izuzetno bitni resursi za razvoj svih vidova turizma, a upravo ova prometnica ih povezuje.

Upravo kako bi zbog značaja ove cestovne komunikacije bili poboljšani elementi ceste, te izvršena zamjena postojeće kolničke konstrukcije, riješeno pitanje odvodnje i poboljšan sigurnosni aspekt, Općina Trnovo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo su zajednički pristupili izradi projektne dokumentacije za sanaciju navedene ceste.

Sredstva za ove svrhe, uz Općinu Trnovo i Direkciju za puteve, izdvojilo je Ministarstvo prometa Kantona Sarajevo.

U 2019. godini je tako izrađen projekt kružnog toka na Gornjoj Grkarici, projekt sanacije prometnice od Gornje Grkarice do kružnog toka na Babinu Dolu, te projekt sanacije ceste od Bijelih voda preko Šabića do mosta na Rakitnici.

Do kraja godine planiran je završetak projekta dionice ceste od Prokrese do Pandurice.

Također, na osnovu izrađene projektne dokumentacije provedene su tenderske procedure i izabrani izvođači radova na izgradnji pojedinih dionica. Tako projekt Gornja Grkarica – ulaz u Babin Dol, koji financiraju Ministarstvo prometa Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve i Općina Trnovo, realizira podzeće Orman d.o.o. Kiseljak, uz nadzor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. 

Projekt ceste Bijele vode – Šakote koje, također, financira Ministarstvo prometa Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve i Općina Trnovo izvode: Orman d.o.o. Kiseljak, Grakop d.o.o. Kiseljak i MGBH d.o.o. Ilidža, uz nadzor Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Arting BH.

Na cesti od Šabića do ispod Kramara radi firma AGI Konjic, uz nadzor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, dok je financijer projekta Direkcija za puteve, prioćeno je iz Centra za promociju olimpijskih planina.

Kopirati
Drag cursor here to close