Ekonomska politika u Federaciji

Šakom bez kape: Pola milijarde KM ekonomiji do 2023.

Planiran je i iznos od 60 milijuna KM kao financijska pomoć zdravstvenim institucijama, te 40 milijuna KM za jednokratnu pomoć umirovljenicima.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 07. 2021. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH danas je usvojila Ekonomsku politiku Vlade FBiH za razdoblje od 2021. do 2023. godine. 
Kako je priopćeno nakon sjednice u Sarajevu, već u 2021. godini Federalna vlada će donijeti mjere za pomoć gospodarstvu, zdravstvu i socijalnom sektoru vrijedne ukupno 525 milijuna KM.

Milijuni

Tako će na osnovu Uredbe o pomoći gospodarstvu biti izdvojeno 100 do 150 milijuna KM. Planiran je i transfer nižim nivoima vlasti od 230 milijuna KM koji bi, između ostalog, trebao biti iskorišten za podršku određenim sektorima gospodarstva.

Za podršku zapošljavanju će, putem zavoda za zapošljavanje,  ove godine biti izdvojeno 50 milijuna KM. Bit će unaprijeđen kreditno-garantni programi iz Garantnog fonda, kako bi bilo olakšano kreditiranje privrednika, a planirano je 15 milijuna KM za sufinanciranje troškova kamata za sve korisnike Garantnog fonda. Dodatnih 25 milijuna KM namijenjeno je za jačanje Garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH.

Planiran je i iznos od 60 milijuna KM kao financijska pomoć zdravstvenim institucijama, te  40 milijuna KM za jednokratnu pomoć umirovljenicima.

Dvije europske strategije

Temeljni dokumenti koji opredjeljuju strateško usmjerenje ekonomske politike Vlade FBiH su Strategija razvoja FBiH od 2021. do 2027. godine, Zajedničke socioekonomske reforme 2019-2022. godina, Program ekonomskih reformi FBiH 2021.-2023., Program ekonomske stabilizacije i oporavka FBiH 2020.-2021. godina, te sektorske strategije na razini BiH i FBiH.

''Ovaj dokument će u znatnoj mjeri usmjeriti djelovanje federalnih ministarstava i institucija na politike i aktivnosti koje će najviše doprinijeti ostvarenju zacrtanih strategijskih ciljeva, ali i na provedbu dvije europske strategije koje su usmjerene na razvoj specifičnih regija (dunavskog i jadransko-jonskog)'', navela je Vlada federacije.

U izradi Ekonomske politike su, pored Federalnog zavoda za programiranje razvoja, sudjelovala sva federalna ministarstva koja, u sklopu svojih nadležnosti i u skladu sa strategijskim ciljevima resora, definiraju politike iz nadležnosti ministarstava.

Dokumentom su definirana četiri strategijska cilja i 18 prioriteta. Strateški ciljevi su ubrzan ekonomski razvoj, prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj, resursko učinkovit i održiv razvoj, te  transparentan, učinkovit i odgovoran javni sektor.

Prioriteti

Prioritetne mjere Vlade FBiH u ovom trogodišnjem razdoblju odnose se na reformu tržišta energije i transporta, zatim poljoprivredu, industriju i usluge, na poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije, kao i reforme ekonomske integracije. Tu su i obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada, te socijalna zaštita i inkluzija.

Kada je riječ o makroekonomskim projekcijama, za razdoblje od 2021. do 2023. godine očekivana stopa realnog rasta u 2021. iznosi 2,8 posto, u 2022. godini 3,9 posto, a u 2023. godini 2,4 posto. Predviđeno je kretanje ukupne razine cijena po stopama od 0,4 posto, 1,2 posto i 1,3 posto respektivno.

Očekivana ukupna naplata poreznih i neporeznih proračunskih prihoda Federacije BiH, uključujući i doprinose za mirovinsko-invalidsko osiguranje u 2021. godini, iznosi 3.899 milijuna KM i u odnosu na naplatu iz 2020. godine, oprezno pretpostavlja blagi, konzervativni rast od 0,32 posto. U sljedeće dvije godine, očekuje se snažniji oporavak ekonomije uz projicirane stope rasta za 2022. i 2023. godinu od 4,6 posto i 6,6 posto respektivno.

Kopirati
Drag cursor here to close