Javni interes

Rušit će se Ćirina zgrada!

Nekadašnji stanari Ćirine zgrade, trebali bi dobiti stanove u Mikačića kući, kako je im je ranije obećano.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 04. 2021. u 12:10 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ćirina zgrada bi se na sljedećoj sjednici gradskog vijeća 15. travnja trebala proglasiti prostorom od javnog interesa, rekao je gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić prilikom obraćanja medijima u mostarskom naselju Sutina.

Stanarima stanovi u Mikačića kući

''Stanari koji su imali pravo vlasništva u Ćirinoj zgradi, oni se 'rješavaju' u Mikačića kući'', kazao je Kordić dodavši da je proces pred samim završetkom.

''Imamo nekih tehničkih i administrativnih problema koje rješavamo i onda se nadamo da će saga koja traje godinama biti konačno završena'', kazao je Kordić.

Na novinarsko pitanje je li Ćirina zgrada mogla biti riješena bez Gradskog vijeća, Kordić je kazao da praktički nije.

''Postoje koraci koji se trebaju ispoštovati, mi smo na tragu tog rješenja i bit će brzo riješeno. Napravit ćemo prometnicu kako je ona i zamišljena, riješiti ljude koji su tu stanovali a koji godinama čekaju rješenje svog problema i Željeznice FBiH koja je vlasnik jednog dijela Ćirine zgrade. Tako da, ide se u dobrom smjeru'', kazao je Kordić.

Spora administracija

Nažalost, dodaje stvari se odvijaju i malo sporije nego što bi  i sam želio.

''Administracija je takva kakva jeste, moramo napraviti da bude sve u skladu sa zakonom'', kazao je Kordić.

Podsjetimo, ranije smo objavljivali kako je projekt četiri prometne trake u Ulici Ante Starčevića u Mostaru privukao pozornost javnosti zbog uklanjanja drvoreda, a postojala je i bojazan da ovaj projekt neće biti dovršen jer su mu se pred strojeve ispriječile neke neriješene stvari.

Prema prikazu nove ceste kojeg smo u siječnju dobili od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, prva od neriješenih stvari je zgrada nekadašnje željezničke stanice, popularni Ćiro, koji se ne može rušiti zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja iako je zbog nositelja stanarskog prava podignut kat prilikom obnove Mikačića kuće.

48 sati postalo tri godine

Još 2018. godine tijekom predaje ključeva stanarima obnovljene Mikačića kuće došlo je do žustre rasprave, jer su stanarima Ćirine zgrade obećani zamjenski stanovi u Mikačića kući, no zbog pravnih zavrzlama još dan danas stanarima nije ispunjeno obećanje.

Tadašnji gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da je Grad Mostar napravio sve preduvjete, ali da se ''nisu stekli pravni uvjeti da bi mogli mijenjati imovinu''.

''Gradonačelnik nema sve mogućnosti i sve ovlasti koje vi mislite. Odgovorno kažem ta etaža je za vas napravljena. Međutim, morat će se steći pravni uvjeti da bi se izvršila zamjena imovine'', rekao je Bešlić.

Tada je gradsko vodstvo dobilo 48 sati da riješi problem, no čini se kako je problem tek sada ''došao na red''.

Video: Burno na predaji ključeva Mikačića kuće u Gradskoj vijećnici u Mostaru 2/2

Ostale ruševine

Inače, što se tiče ostalih ruševina u centralnoj zoni Mostara, a koje nagrđuju sliku grada, Kordić je rekao kako će se truditi da se to što prije riješi.

''Te ruševine su iz više razloga onakve kakve jesu. Jedan od razloga je što ne postoje regulacijski planovi u centralnoj zoni, jer nikada nisu doneseni, a drugi razlog su imovinsko pravni odnosi objekata. Evo za 'Staklenu banku' znate da Vlada FBiH ima planove oko rješavanja tog problema, to će nam biti fina priča, kada u gradu riješimo ovaj impozantan i velik objekt a koji izgleda loše'', kazao je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close