#Goražde

Rusi zainteresirani za otvaranje novih radnih mjesta u BiH

Interes za otvaranjem pogona za reciklažu plastike iskazali su na sastanku sa zvaničnicima grada i Bosansko-podrinjskog kantona, a ozbiljnost svojih namjera potvrdili su i podnošenjem zahtjeva za registraciju firme u gradu na Drini.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 09. 2019. u 14:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici kompanije "Bosnaplast“ u vlasništvu ruskih investitora zainteresirani su za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta u Goraždu.

Interes za otvaranjem pogona za reciklažu plastike iskazali su na sastanku sa dužnosnicima grada i Bosansko-podrinjskog kantona, a ozbiljnost svojih namjera potvrdili su i podnošenjem zahtjeva za registraciju firme u gradu na Drini. Kako je kazao jedan od vlasnika kompanije "Bosnaplast“ Ibrahim Bikineev, Goražde su prepoznali kao sredinu u kojoj žele proširiti biznis.

''Dolazimo iz Rusije točnije iz Moskve i želimo uložiti svoj kapital u BiH. Od 2004. godine se u Rusiji bavimo ovom djelatnošću takođe i u Bjelorusiji. Prije dvije godine u Republici Srpskoj smo osnovali jednu firmu. Pratimo trendove u BiH i vidjeli smo prednost Goražda u tome. Za početak planiramo investirati oko 300.000 eura i otvoriti deset radnih mjesta. To podrazumijeva 100.000 eura u opremi i ostalo je ulaganje u proizvodni proces. Osnovna djelatnost je prerada PET ambalaže gdje planiramo obrađivati 200 tona mjesečno'', pojasnio je Bikinieev.

Dodao je da je zadovoljan što su Goraždu od predstavnika vlasti primljeni na najbolji mogući način.

''Zadovoljni smo i vjerujemo da će sve ovo rezultirati dogovorom. Mi smo biznismeni i spremni smo početi odmah '', kazao je.

Dužnosnici BPK i Grada Goražda iskazali su spremnost da podrže najavljene investicije koje će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta.

''Svaka priča koja ima pozitivan efekt na broj zaposlenih na području BPK-a jeste vrijedna pažnje i razgovora pa smo s tim u vezi održali ovaj sastanak. O daljim koracima i odlukama ovisit će od ozbiljnosti samog investitora a i u tom smislu oni su već podnijeli zahtjev za registraciju firme u Goraždu što je dodatni plus kada se radi o gospodarskim subjektima i dobrobiti kada je firma registrirana na području BPK-a'',  kazala je premijerka BPK Aida Obuća.

Naglasila je da je BPK Goražde spreman ponuditi svoje kapacitete.

''Mi možemo ponuditi prostor za otvaranje tog pogona jer imamo objekte bivše kasarne Šišeta koji stoje prazni, a koje je FBiH predala BPK na korištenje i možemo te prostore dodjeljivati za razvoj gospodarstva. Ukoliko mi kao vlada procijenimo da je riječ o ozbiljnoj investiciji koja će za posljedicu imati otvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstva na ovom području, onda ćemo ozbiljno razmotriti tu ponudu i pozitivno se prema njoj izraziti'', kazala je Obuća.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ocijenio je da je riječ o ozbiljnim investitorima.

''Oni su već ranije posjetili Grad Goražde i mi smo provjerili da su ozbiljni ulagači. Organizirali smo ovaj sastanak da zajedno sa premijerkom i resornim ministrima razmotrimo mogućnost njihovog ulaganja na području našeg grada. Ponudit ćemo određene prostore i da je riječ o jednom radnom mjestu mi ćemo se boriti, a ne za 10 radnih mjesta za početak kako su obećali. Mi kao gradska uprava, kao i do sada što smo bili na raspolaganju investitorima bit ćemo i njima'',  naglasio je Ramović.

U pratnji domaćina investitori iz Rusije obišli su potencijalne lokacije na kojima bi mogli otvoriti pogone te je dogovoreno da u narednom periodu kantonalnoj Vladi dostave biznis plan s preciziranim planovima koje žele realizirati na ovom području.

Kopirati
Drag cursor here to close