Sporazumi i novac

Rješavaju se problemi s održavanjem bh. mostova s Hrvatskom i Srbijom

Republika Srbija je preuzela održavanje i rekonstrukciju preostalih šest mostova između dvije države
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 01. 2020. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Problemi s održavanjem i rekonstrukcijom 11 putnih međudržavnih mostova između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, uskoro bi se trebali riješiti.

Vijeće ministra na svojoj sjedinici održanoj u četvrtak, utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Srbije o tome, čime će biti osiguran kontinuiran i nesmetan promet preko mostova na granici dviju država.

Prema sporazumu, BiH preuzima održavanje i rekonstrukciju pet mostova i to: most preko rijeke Save - Sremska Rača/Rača (putnički most); most preko rijeke Save - Sremska Rača/Rača (putnički - željeznički most); most preko rijeke Uvac - Kapija 2 (ulaz u slobodnu zonu); most preko rijeke Uvac - most u Carevom Polju; most preko rijeke Uvac – Uvac.

Republika Srbija je preuzela održavanje i rekonstrukciju preostalih šest mostova između dvije države, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Ranije je preliminarno procijenjeno da je za održavanje svih 11 mostova potrebno 12.908.478 KM, te da se na BiH odnosi ukupan iznos 4.205.035 KM. Sredstva je potrebno planirati od 2020. godine.

Prijedlog sporazuma sa Izvještajem o pregovorima bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i transporta.

Vijeće ministara BiH na istoj sjednici donilo je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta održavanja mostova na granici i sa Republikom Hrvatskom.

Projektom, koji će se implementirati u razodoblju 2020.-2024. godina, obuhvaćeno je održavanje sedam mostova na rijekama Savi i Uni.

Ukupan iznos projektnih sredstava je dva milijuna KM, koje će se osigurati iz Proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH i to u iznosu od po 400,000 KM za svaku projektnu godinu.

Za realizaciju Odluke zaduženi su Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close