Analiza analize

'Rezultati analize čista manipulacija građana'

''Zaista je ovaj bezobrazluk prevršio sve mjere'', poručio je Bago za Bljesak.info te istaknuo kako rađena analiza nije u skladu s našim pravilnikom.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 08. 2019. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zaprepastilo nas je dokle je sve administracija spremna ići kada je manipulacija građana u pitanju'', komentira aktivist Marin Bago rezultate analize koje je predočila Vlada FBiH a u kojima se tvrdi kako u mostarskom mulju piralena ima, ali u granicama normale.

''Ovaj nalaz koji se pojavio znači jedno, a to je da pod hitno treba zatvoriti naš federalni Zavod koji je objavio analizu kojoj mi vjerujemo, da pod hitno treba zatvori Građevinski fakultet koji je rekao šta treba raditi s tim muljem, odnosno da ga treba u specijalnim transportnim vozilima spaliti. Da pod hitno treba zatvori Onkologiju jer tamo izgleda nitko ne oboljeva od raka, da se možemo kupati u Neretvi, da na deponiji nema animalnog i medicinskog otpada i tako dalje. Zaista je ovaj bezobrazluk prevršio sve mjere'', poručio je Bago za Bljesak.info te istaknuo kako rađena analiza nije u skladu s našim pravilnikom.

Nije u skladu s pravilnikom

Kako navodi, taj pravilnik govori da PCB-a i drugih otrova ne smije biti više od 0,05 posto, a ovdje su totalno zanemareni drugi otrovi.

''Kad bi se oni svi nadodali sitaucija bi bila alarmantna kakva zaista i jeste. Dakle, riječ je o čistoj manipulaciji i zaprepašteni smo dokle ide ovaj bezobrazluk'', istaknuo je Bago.

Naime, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je angažiralo akreditirani laboratorij za ispitivanje kemijskog sastava mulja, odnosno ispitivanje prisustva piralena (PCB).

U Pravilniku o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih materija u zemljištu i metode njihovog ispitivanja, najviše dozvoljene količine PCB u mulju iz gradskih otpadnih voda suhe tvari mogu iznositi do 0,05 mg/kg. Analizom sastava mulja s prečistača u Mostaru je utvrđeno da je sadržaj PCB manji od 0,01 mg/kg. Analiza je urađena u akreditiranom laboratoriju Euroinspekt Croatiakontrola iz Hrvatske.

Na osnovu dobijenih rezultata, utvrđeno je da je sadržaj teških metala i PCB-a (polihloriranih bifenila) izraženi u mg/kg znatno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti. Labaratorij je izvršilo uzorkovanje dehidriranog mulja i otpadnih voda nakon prečišćavanja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru dana 15.7.2019. godine.

Također, istaknuto je kako navedene kemijske analize ukazuju da se dehidrirani mulj može koristiti u poljoprivredne svrhe ukoliko se prethodno izvrši sterilizacija mulja, a to znači uništavanje patogenih organizama, odnosno potencijalnih uzročnika oboljenja.

Greška u datumu

Obzirom na nelogičnosti oko datuma koji su navedene na dokumentu analize koji je radio laboratorij Euroinspekt Croatiakontrola iz Hrvatske, kontaktirali smo ih i dobili objašnjenje kako se radi o grešci.

Naime, na analizi je navedeno kako je ispitivanje započeto 12.02.2019. a završeno 12.03.2019., dok je kako stoji, uzorak dostavljen 17.07.2019. Na naš upit kako je moguće da je analiza na uzorak koji je dosatvljen u srpnju, završen u ožujku iste godine, rekli su sljedeće:''Radi se o običnoj grešci u datumima, dok su rezultati analize autentični''.

Na sve daljnje upite komentirali su kako nisu ovlašteni davati bilo kakva objašnjenja zbog ugovora koji su sklopili sa naručiteljem, a koji je, u ovom slučaju, Vlada FBiH.

Svakako, zanimljivo je kako nitko od odgovornih u Vladi FBiH, naručitelja analize koji su medijima i predočili ovaj dokument, nije zapazio ovu nelogičnost.

Nakon upita o neispravnim datumima Laboratorij Croatiakontrola d.o.o. je Vladi poslao ispravljenu verziju.

Kopirati
Drag cursor here to close