Potrebni milijuni

Revizori: Potrebno više od 5 godina za mogućnost korištenja Staklene banke

Troškovi najma poslovnih prostora za potrebe smještaja Vlade FBiH i njezinih institucija, dodaju, kontinuirano su imali trend rasta i u promatranom razdoblju revizije iznosili su cca. 12,5 milijuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 05. 2020. u 20:51 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Revizorima Ureda za reviziju institucija FBiH još 2017. godine bila je sporna kupovina zgrade Staklene banke u Mostaru za smještaj federalnih institucija u tom gradu, a sve je izglednije da početak korištenja zgrade neće biti uskoro.

U izvješću 'Upravljanja smještajnim kapacitetima proračunskih korisnika FBiH' objavljenom 19. svibnja, prati se realizacije ranijih preporuka revizije učinka, u kojoj stoji da je procijenjeno da od ukupno šest preporuka koje su dane u Izvješću, četiri su djelomično realizirane, dok su kod dvije preporuke pokrenute početne aktivnosti.

Ima svoje, ali kupuje nove

''Plansko upravljane smještajem proračunskih korisnika FBiH i dalje nije osigurano, niti je izvršena procjena optimalnog korištenja raspoloživih prostora Vlade FBiH. Također, usprkos danoj preporuci, nisu osigurani transparentni podaci o svim unajmljenim prostorima koje koriste proračunski korisnici FBiH'', stoji u Izvješću.

Vlada FBiH, navode, ima na raspolaganju veliki broj poslovnih prostora, koje pored vlastitih prostora, čini i imovina bivšeg Zavoda za platni promet FBiH i bivšeg Federalnog ministarstva obrane. Međutim, nije posvećena dovoljna pažnja racionalnijem korištenju ovih prostora.

''Umjesto planskog iskorištavanja vlastitih prostora, Vlada FBiH i Služba su uglavnom razmatrali mogućnosti kupnje ili unajmljivanja objekata koji nisu u vlasništvu FBiH i nisu izradili detaljnu analizu i procjenu mogućnosti iskorištavanja raspoloživih objekata za rješavanje smještaja proračunskih korisnika FBiH'', tvrdi se u Izvještaju.

Milijuni za tuđe objekte

Revizija je konstatirala da su u prethodnim godinama značajna proračunska sredstva (6,7 milijuna KM) uložena u tuđe objekte, koji nisu iskorišteni za rješavanje smještaja proračunskih korisnika FBiH.

Troškovi najma poslovnih prostora za potrebe smještaja Vlade FBiH i njezinih institucija, dodaju, kontinuirano su imali trend rasta i u promatranom razdoblju revizije iznosili su cca. 12,5 milijuna KM.

Vlada FBiH, navode, nije usvojila potrebne propise (uredbe, odluke, normative) u cilju reguliranja najma prostora za rad proračunskih korisnika FBiH, što je imalo za posljedicu najam prostora različitih površina i cijena, bez odgovarajuće procjene ekonomske prihvatljivosti pojedinačnih ugovora o zakupu.

Bez konkretnog plana

''U 2016. godini nastavljeno je sa praksom ulaganja u tuđe objekte, te je odlučeno da se kupi objekt 'Staklena banka' u Mostaru koji nema riješen imovinsko-pravni status, po cijeni od cca. 6 milijuna KM. Procijenjeno je da će stavljanje u funkciju ovog objekta zahtijevati dodatna ulaganja u iznosu cca. 9,5 milijuna KM'', stoji u reviziji.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH nije izradila jedinstveni plan, što je ranije bilo preporuka, ali su, tvrde, poduzete određene aktivnosti na trajnom rješavanju smještaja proračunskih korisnika FBiH sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru.

''Evidentno je da su aktivnosti bile usmjerene na kupovinu ili iznajmljivanje novih objekata. Međutim, nisu dostavljene primjerene analize i procjene troškova na temelju kojih bi se potvrdilo da su poduzimane aktivnosti bile adekvatno planirane i utemeljene na principu ekonomičnosti'', objavljeno je.

Kupovina 'Staklene' prije 3 godine

Federalna Vlada je 2018. godine krenula s procesom kupovine zgrade Energoinvesta u Sarajevu i iseljenja iz korištenog objekta SDP-a. U Mostaru su za objekt Staklene banke aktivnosti krenule ranije.

''Kad su u pitanju aktivnosti na smještaju proračunskih korisnika sa sjedištem u Mostaru, Vlada FBiH je započete aktivnosti na kupovini objekta 'Staklena banka' dovršila tijekom 2017. godine. Temeljem kupoprodajnog ugovora zaključenog sa Gospodarskom bankom d.d. Mostar u likvidaciji, završena je uknjižba prava vlasništva Vlade FBiH'', navode revizori.

Nakon toga, prema informaciji Službe, firma Colorex d.o.o. Mostar na temelju okvirnog sporazuma izvršila je čišćenje krutog materijala i raznog otpada, i osiguranje – zaštitu otvora od neovlaštenog ulaska u objekt, a vrijednost radova bila je 6.435 KM.

Plan bio 2022./23. godina

U cilju otklanjanja svih sumnji u stabilnost objekta i njegovu sigurnost po buduće korisnike, odnosno u cilju stvaranja preduvjeta za njegovo renoviranje i u konačnici, stavljanje u funkciju za smještaj federalnih institucija sa sjedištem u Mostaru, koje još uvijek rade u unajmljenim objektima, Služba je u ime Vlade FBiH tražila i mišljenje ovlaštenog sudskog vještaka.

Vještak iz oblasti građevine Fevzija Hajdaragić, 2018. godine potpisao je ugovor za izradu nalaza i davanje stručnog mišljenja o zatečenom stanju objekta 'Staklena banka', s posebnim osvrtom na stanje nosive armiranobetonske konstrukcije, s obzirom na njenu izloženost kako ratnim djelovanjima tako i dugotrajnoj nezaštićenosti od atmosferskih utjecaja.

''Sačinjen je Elaborat 'Dinamički mrežni plan provođenja aktivnosti sa kritičnim putem realizacije projekta zgrade Vlade FBiH u Mostaru' prema kojem su određene dvije varijante za stavljanje objekta u funkciju – optimistična varijanta 7. listopada 2022., odnosno realna varijanta 4. veljače 2023. godine'', objavljeno je.

10 milijuna KM manje

Vlada FBiH je, stoji u Izvješću, u rujnu 2019. prihvatila Informaciju o aktivnostima neophodnim za rekonstrukciju/adaptaciju objekta 'Staklena banka' i zadužila Službu, Glavno tajništvo i Federalno ministarstvo financija za provođenje određenih aktivnosti, svatko u svojoj ovlasti.

''Shodno dostavljenom Elaboratu, evidentno je da su neophodna dodatna ulaganja proračunskih sredstava i više od pet godina kako bi se stavio u funkciju objekt 'Staklena banka' , koji je plaćen 5,9 milijuna KM'', navode revizori.

S aktivnostima na obnovi Staklene banke trebalo se ove godine značajnije započeti. Kako smo ranije pisali, sredstva za objekte u Mostaru i Sarajevu bila su osigurana proračunom, a i sačinjen je zasebni plan javnih nabava za obnovu objekata. No, zbog pandemije koronavirusa izvršen je rebalans proračuna.

Rebalansom su sredstva za rekonstrukciju zgrade Staklene banke i Energoinvesta od planiranih 12 milijuna, umanjenje na milijun i pol maraka. Sudeći po iznosu novca koji se planira izdvojiti, Mostarci će još duže nastaviti gledati oronuli betonski div u središtu grada.

Kopirati
Drag cursor here to close