Ima jedna duga cesta

Revizija utvrdila mnogo manjkavosti u radu Autocesta Federacije

Prema podacima ureda za reviziju Federacije poslovni prihodi Autocesta Federacije za prošlu godinu iznosili su više od 201 milijuna maraka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 08. 2019. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko dionica autoputa u Federaciji BiH je u izgradnji, a pojedine, iako izgrađene, nisu u funkciji. Federalni revizori utvrdili su mnogo manjkavosti u radu Autocesta Federacije, s kojima se u ovom poduzeću ne slažu, objavila je federalna televizija.

Prema podacima ureda za reviziju Federacije poslovni prihodi Autocesta Federacije za prošlu godinu iznosili su više od 201 milijuna maraka. U okviru njih iskazani su i prihodi od akciza u iznosu većem od 165 milijuna maraka. Sve to je imalo za posljedicu, kako ističu revizori, da financijski izvještaji nisu sačinjeni u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u ovom entitetu.

''31. 12. 2018. godine iskazano je više od 360 milijuna maraka od čega se najveći dio odnosi na započete projekte izgradnje autoceste. Tijekom 2018. godine aktivirano je samo nešto više od deset milijuna maraka. Izvršena je emisija obveznica u prosincu 2018. godine u ukupnom iznosu od skoro 50 milijuna maraka za predfinanciranje dionica na Koridoru 5c, kao i brzih cesta. Sredstva nisu iskorištena, a samo za prva tri mjeseca 2019. godine na ime kamate plaćeno je 312.775 maraka'', navodi se u izvještaju Ureda za reviziju FBiH.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić kaže kako nema namjeru komentirati nalaz Ureda za reviziju.

''Svatko radi svoj posao. Ono što su revizori uočili kao nešto na čemu bismo trebali raditi i popraviti procedure mi ćemo uraditi. Imaju neke stvari u tom izvještaju koje su povezane s harmonizacijom sistemskih zakona, to ne možemo napraviti'', rekao je Terzić za FTV.

Na zeničkoj zaobilaznici završena je gradnja jedne dionice. Ostale su još u izgradnji.

''Polovicu svog tendera koji se spušta blizu M17 koji radi Čenginz da se i ta završi i da negdje do kraj sljedeće godine imamo u funkciji kompletnu zeničku zaobilaznicu'', navodi Terzić.

No, i dionica Svilaj - Odžak je davno završena, ali nije upotrebljiva. Za njezino korištenje čeka se izgradnja međudržavnog mosta Svilaj, koja će biti završena, tvrde u Autocestama, do kraja godine. Da bi most bio upotrebljiv neophodan je granični prelaz. Uprava za neizravno oporezivanje BiH planirala je 13 milijuna maraka za njegovu izgradnju, ali se ustanovilo da za to treba više novca.


''Onog trenutka kad smo mi otvorili ponude koje su pristigle na tender minimalna vrijednost je oko 19,5 milijuna maraka, a sve ponude se kreću od 19,5 do 20 milijuna maraka. To znači da u ovom trenutku nedostaje oko sedam milijuna maraka da bismo imali zaokruženu financijsku konstrukciju i zbog toga se Uprava obratila Vijeću ministara BiH'', pojašnjava glasnogovornik UNOBiH Ratko Kovačević.

Iz trećeg puta konačno je izabran izvođač radova na mostu Počitelj i tek trebaju početi radovi.

Iz Autocesta Federacije najavljuju početak radova na dionici Ivan, koja će autoputom spojiti Konjic i Sarajevo. Nastavak izgradnje autoputa iz Konjica prema Mostaru uključuje i dionicu tunela Prenj, na čiju gradnju ćemo, navodi FTV, još pričekati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close