Grad iz snova

Regionalni dohodak Beča jednak BDP-u Slovenije i Hrvatske zajedno

Sam Grad će u 2019. godini izvršiti ulaganja u vrijednosti od 2,6 milijardi eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 03. 2019. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Beč ima bruto regionalni dohodak od 92 milijuna eura što je jednako BDP-u u Sloveniji i Hrvatskoj zajedno.

Ulaganja u budućnost

Grad je predstavio planove za buduću Strategiju ekonomije i radnog tržišta s fokusom na ljude i poduzeća registrirana u ovom gradu. Unatoč rekordnoj zaposlenosti i stopi nezaposlenosti ispod vrijednosti iz 2015. godine, grad nastoji zadržati ulogu privrednog motora Austrije i konkurentnost nasuprot drugim metropolama svijeta.

Sam Grad će u 2019. godini izvršiti ulaganja u vrijednosti od 2,6 milijardi eura. Od ovog iznosa, 77 milijuna eura namijenjeno je Bečkom fondu za zaposlene (waff) koji pomaže Bečlijama u edukaciji i usavršavanju.

Od 2016. godine Beč ima 12.000 manje nezaposlenih i 49.000 više radnih mjesta. U prošloj godini je postignuta rekordna razina zaposlenosti.

Politika razvoja

Kako bi ekonomska politika bila dugoročna i orijentirana ka budućnosti, Grad će, slično kao Amsterdam ili London, sazvati „Vienna Economic Gremium 2030“, tijelo koje će okupiti ekonomske stručnjake iz zemlje i inostranstva i između ostalog, definisati one sektore u koje Beč treba ulagati.

Član gradske vlade za privredu i financije, Peter Hanke, najavio je da će u narednih 100 dana osobno posjetiti 100 firmi u gradu i razgovarati sa radnim kolektivima, kadrovskim službama i upravama, i sve sugestije uvrstiti u Privrednu strategiju koju će Gradsko vijeće razmatrati na jesen 2019. godine. 

Jedna od akcija za podršku zapošljavanju je „Job-Offensive 50 Plus“ koja ima za cilj da zaposli 500 dugoročno nezaposlenih i visokokvalifikovanih Bečlija iznad 50 godina starosti. Preko različitih programa prvo će proći do- i prekvalifikacije tokom 12 mjeseci, a onda će biti raspoređeni na radna mjesta unutar gradske uprave, gradska preduzeća i nevladinim organizacijama bliskim gradu.

Drugi fokus su mlade osobe i dualno obrazovanje. Za 1.000 mladih ljudi grad je obezbijedio mjesta za obuku za 32 zanimanja.

Ofanziva za kvalitet je još jedan od koraka za unapređenje tržišta rada, a podrazumijevašto više dodjela ugovora za firme iz Beča što zadovoljava i mnoge socijalne i ekološke kriterije i podrazumijeva i kraće dionice za prevoz robe.

Kopirati
Drag cursor here to close