Reakcije iz BiH na potpisivanje ugovora: Pelješki most ide na međunarodnu arbitražu
Most se gradi i s punim uvažavanjem susjedne države BiH, rekao je danas Andrej Plenković, no u BiH smatraju da je izgradnjom Pelješkog mosta država izgubila suverenitet, ugled i dostojanstvo

Reakcije iz BiH na potpisivanje ugovora: Pelješki most ide na međunarodnu arbitražu

Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 04. 2018. u 16:33 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a), iz BiH su stigle negativne reakcije te je najavljena međunarodna žalba.

Inače, uoči potpisivanja premijer Andrej Plenković izjavio je da je Pelješki most projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena.

Plenković: Uvažava se i BiH

''Smatram da vrijeme koje je pred nama, nakon što se ugovor potpiše, da se on izvede u roku i da omogući brzu realizaciju ovog projekta u sljedeće tri do četiri godine. Na taj način rješavamo strateški pitanje povezanosti ovog dijela Hrvatske s ostatkom zemlje, dobivamo veliki investicijski projekt, imamo konkretnu vidljivost našeg članstva u EU-u, a otvaramo dugoročna vrata suradnje s Kinom, istaknuo je premijer. Opskrba u sezoni bit će brža i učinkovitija. Most će ostati simbol dodane vrijednosti prvih sedam godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Moram priznati kako mi je bilo lijepo čuti da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao u svom govoru u Europskom parlamentu da se u Hrvatskoj gradi Pelješki most i sredstvima EU-a zato da bismo pomogli ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske. Most se gradi i s punim uvažavanjem susjedne države BiH. Tako 55 metara visine omogućuje plovni put koji funkciju luke u Neumu omogućuje na najkvalitetniji mogući način, dopuštajući time sva prava koja BiH ima. Ponosan sam što se ovaj posao odvija na temelju javnog natječaja, na temelju ponude, kriterija koji su bili precizno i transparentno navedeni i na temelju referenci koje ima kineska korporacija za izgradnju cesta i mostova'', kazao je, među ostalim, Plenković.

No iz BiH su stigle, negativne reakcije. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nedavno je kazao da BiH nikada nije dala dozvolu za izgradnju Pelješkog mosta, te da ukoliko se nastavi s gradnjom, onda slijede problemi.

Zvizdić: Nismo odobrili gradnju

"Predsjavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i dalje ostaje pri izjavi da u vrijeme njegovog mandata, Vijeće ministara BiH nije izdalo bilo kakav akt kojim se 'odobrava' izgradnja Pelješkog mosta'', rečeno je iz kabineta Zvizdića danas za novinsku agenciju Patria.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH rekao je za novinsku agenciju Patria, "da se očito situacija može riješiti samo međunarodnom žalbom, odnosno arbitražom."

Razgraničenje BiH i Hrvatske nije okončano

''Razgraničenje između BiH i Hrvatske ni u užem ni u širem smislu nije okončano. U tom pogledu, postoje očigledne pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta'', kaže Osmanović.

Ističe da on kao ministar civilnih poslova BiH ne može više uraditi ništa.



''Situacija u BiH je komplicirana u vezi donošenja jedinstvenog stava, jer očito imate osobe koje ne razmišljaju državotvorno niti nažalost zastupaju interese BiH'', rekao je Osmanović.

Ministar je istaknuo i da se nada da neće doći do narušavanja izuzetno dobrih prijateljskih odnosa između BiH i Hrvatske inzistiranjem na unilateralnim rješenjima po pitanju razgraničenja na moru i izgradnjom objekata na međunarodnom plovnom putu koji spajaju BiH sa međunarodnim vodama.

Pelješki most - napad na suverenitet BiH

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić istaknuo je da je danas, bez suglasnosti BiH, u Dubrovniku potpisan sporazum o izgradnji Pelješkog mosta, što je direktan napad na suverenitet i ugled države Bosne i Hercegovine, koja je tim činom izgubila ne samo izlaz na otvoreno more, već i dostojanstvo.  

''I dok Hrvatska danas slavi projekt vrijedan oko 526 milijuna eura, BiH je izgubila suverenitet i otvoreno more. Hrvatske vlasti danas su s Kinezima potpisale kapitulaciju BiH, koju niko nije zaštitio na temeljima Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora'', kazao je.  

Šepić smatra da je Bosna i Hercegovina danas izgubila mnogo toga, a da od vladajućih struktura još nema objašnjenja ni reakcije, priopćeno je iz Nezavisnog bloka.

SDP poziva vlasti da obustave gradnju

Nakon što su vlasti Republike Hrvatske službeno potpisale ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, krajnje je vrijeme da institucije BiH poduzmu sve mjere kako bi se spriječila izvjesna blokada pristupa BiH otvorenom moru, navodi se u priopćenju SDPBiH.

U tom cilju pozivaju Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da, bez odlaganja, službeno zatraže od Europske komisije da obustavi financiranje ovog projekta, jer se očito radi o povredi suvereniteta BiH, koji se ne može i ne smije tolerirati.

Također, traže od Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića da bh. javnosti kažu koje pravne radnje misle poduzeti protiv jednostranih poteza vlasti Republike Hrvatske, kojima se narušava suverenitet BiH i njeni dugoročni interesi.

''Krajnje je vrijeme da vlasti BiH počnu povlačiti konkretne poteze s ciljem zaštite interesa naše zemlje. Očigledno je da službeni Zagreb ne pokazuje ni minimum volje da se o ovom pitanju s BiH postigne dogovor. Takvo ponašanje treba jasno prepoznati i prema njemu se još jasnije postaviti jer interesi BiH ne smiju biti talac bilo čijeg kukavičluka ili nesposobnosti'', zaljučuje SDP u svom reagiranju.

SDA - Pelješki most neprihvatljiv

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra nedopustivim da Republika Hrvatska počne s gradnjom Pelješkog mosta, a da prije toga nisu riješena sva sporna pitanja s Bosnom i Hercegovinom.

Ističu da je neprihvatljiva gradnja mosta na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

''Prije početka gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji su 1999.godine potpisali tadašnji predsjednici BiH i Hrvatske Alija Izetbegović i Franjo Tuđman'', naglašeno je u priopćenju.

Osim toga Bosni i Hercegovini, smatraju iz SDA, mora biti omogućen pristup otvorenom moru u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora.

''Tek kada BiH utvrdi da pristup otvorenom moru odgovara pomenutoj konvenciji i kada BiH na to da suglasnost, Republika Hrvatska može na spornom mjestu povezivati svoje teritorije'', istaknuli su.

Pozivaju Europsku komisiju, čijim sredstvima se financira izgradnja mosta, da se aktivno uključi u rješavanje ovog pitanja, inače će Bosna i Hercegovina biti primorana da putem međunarodnih sudova traži zaštitu svojih prava, priopćeno je iz SDA.

Pelješki most - 2,4 kilometra dug, 55 metara visok i s četiri prometna traka

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova.

Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" za čije je sufinanciranje Europska komisija, u lipnju prošle godine, odobrila 357 milijuna eura nepovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova.

Naime, ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, a vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle s 357 milijuna eura. Europska unija financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu kod grada Stona dugu 8 kilometara. Isto tako, poboljšat će se postojeća cesta D414. Svi radovi trebali bi završiti do 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close