Smanjenje troškova

Reakcija Vlade zbog računala: Ugovor se neće provesti u planiranom obujmu

Dodaje se kako je bitno istaknuti kako se ''narečeni plan javnih nabava izvršava isključivo putem pojedinačnih narudžbi proračunskih korisnika tijekom cijele godine…''
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 06. 2020. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada hercegovačko-neretvanske županije poslala je reagiranje na članak objavljen  na portalu Bljesak. info pod naslovom ''Nije laž: Vlada kupuje računala i opremu za 409.041,13 KM'' te na vijest  ''Vlada HNŽ-a nabavila računalnu opremu vrijednu 400 tisuća maraka''.

Kažu kako se ''iz narečenih naslova i opreme tekstova sa slikom predsjednika, čitatelj može pogrešno zaključiti da su Vlada i predsjednik Vlade već izvršili spomenutu nabavu, a to nije istina''.

''Zakonska obveza Vlade Hercegovačko-neretvanske županije je da u roku od 60 dana od dana donošenja Proračuna donese Plan javnih nabava za tekuću godinu. Plan javnih nabava radi se sukladno izraženim potrebama korisnika Proračuna, Skupštine, Vlade, ministarstava i drugih organa i tijela županijske uprave, svih srednjih i osnovnih škola čiji je osnivač Županija, pravosudnih tijela i drugih korisnika Proračuna HNŽ i iskustvima iz prethodnog razdoblja za sve predmete javne nabave. Temeljem takvog plana, koji je javno objavljen, proveden je javni natječaj za izbor najpovoljnijeg ponuditelja te je, nakon provedenog postupka, donijeta Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja. Nakon pravomoćnosti Odluke, zaključen je Ugovor o javnoj nabavi s najpovoljnijim ponuditeljem'', navodi se u reagiranju.

  / Odluka o nabavci opreme

Dodaje se kako je bitno istaknuti kako se ''narečeni plan javnih nabava izvršava isključivo putem pojedinačnih narudžbi proračunskih korisnika tijekom cijele godine, a narudžbe sukladno raspoloživim sredstvima svakog proračunskog korisnika, izdaje Ministarstvo financija''.

''Temeljem iskustva u izvršenju ovog i drugih ugovora, budući da je specifikacija izraženih potreba samo okvir za moguću nabavu, planirano se najčešće u cijelosti ne realizira. Tako je, kada se radi o ovom predmetu nabave, u 2018. godini Ugovor bio zaključen na iznos cca 450.000,00 KM, a realizirano je cca 250.000,00 KM. Stoga je za očekivati da će konačni iznos utrošenih sredstava za ovu nakanu i u 2020. godini, također, biti značajno manji što će kroz Izvješće o izvršenju Proračuna za 2020. godinu biti javno obznanjeno. Ističemo  kako se Plan javnih nabavi za 2020. godinu radio u siječnju i veljači kada nije bilo moguće predvidjeti što će se događati s Proračunom. Suočena s koronavirusom i posljedicama na gospodarstvo, Vlada je već početkom mjeseca ožujka Zaključkom obvezala sve korisnike Proračuna da ukupnu potrošnju i sve javne nabave svedu na minimum kako bi uštede bile usmjerene na saniranje šteta u gospodarstvu. Donošenjem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori gospodarstvu na području HNŽ tzv. ''koronazakona'' i Izmjenama i dopunama  Proračuna za 2020. godinu Vlada se jasno odredila kako će sve ostvarene uštede, pa i uštede na javnim nabavama biti usmjerene na izvršavanje obveza propisanih koronazakonom, te je stoga sigurno kako niti jedan zaključeni Ugovor o kontinuiranim javnim nabavama neće biti izvršen u planiranom obujmu'', navela je Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close