Biser

Ramsko jezero: Spas općine Prozor - Rama

Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 09. 2017. u 21:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od bisera Bosne i Hercegovine zasigurno je Ramsko jezero smješteno u Općini Prozor-Rama. Jezero je nastalo kao rezultat potapanja korita rijeke Rame 1968. godine, a u iseljeničkom valu koji je nastao njenim potapanjem iselilo je oko 750 obitelji.

Međutim, iako je umjetno, Ramsko jezero danas je kao stvoreno za odmor, rekreaciju, uživanje, a rane jesenske boje mame prolaznike da svrate u ovaj kraj i uživaju u prizorima prelijepe prirode.

Ramsko jezero svrstava se u jedno od najljepših jezera u Europi, svojom čistoćom i ljepotom idealno je za izletnike, a u vruće ljetne dane i za kupanje. Iako još nije postalo popularno turističko odredište, poznato je po ribolovnom turizmu.

Mještani su nekad ovo jezero proklinjali, danas ga smatraju svojim biserom, piše N1.

"Jedino to je što nam vrijedi, da nije Ramskog jezera, ne bismo ništa imali ovdje, puno nam znači, mi smo ponosni sa Ramskim jezerom", kazao nam je mještanin Drago Nikolić.

"Ljudi dolaze, i ove godine bi, većinom ribari dolaze, ali kako nema kiše jezero se smanjilo pa se nema gdje kupati, a kad bude puno jezero onda puno i svijeta dolazi", govorila je Luca Martinović, mještanka.

Posebnu, nestvarnu ljepotu, Ramskom jezeru daju otoci i poluotoci, među kojima je najpoznatiji poluotok Šćit, gdje se nalazi Franjevački samostan Rama-Šćit . Jezero i područje godišnje posjeti od 10 do 15 tisuća posjetitelja, turista, ribolovaca, sportaša. Prije dvije godine ovdje su na pripremama boravili veslači iz Australije.

"Svi su oduševljeni našim jezerom, tako da svake godine iznova dolaze, Australska reprezentacija, Damir Martin i braća Sinković koji dolaze na naše jezero daju Rami jedan veliki poticaj što se tiče razvoja turizma zato jer sljedeći njihov primjer mnogi se javljaju kao zainteresirani da posjete našu Općinu i jezero", izjavio je Danijel Burečić, koordinator za turizam Agencije za lokalni razvoj.

A s obzirom da nedostaje investitora i smještajnih kapaciteta posljednjih godina pokrenuti su projekti kojima se nastoje obogatiti ponuda i sadržaji na Ramskom jezeru.

"Radili smo najmanje dvije stvari, dva projekta prekogranične suradnje koje smo vezali za Ramsko jezero i koje su donijele određene vrijednosti u taj kraj. Prvi projekat je izgradnja veslačkog centra, a drugi projekt je Staza Gospe Sinjske kojim smo europskim novcima povezali samostan Šćit sa samostanom u Sinju", naglasio je Josip Jurčić, pomoćnik načelnika Općine Prozor-Rama.

Veliki problem za turizam na Ramskom jezeru predstavlja povlačenje vode za potrebe proizvodnje struje u Elektroprivredi HZHB Mostar. Iz Općine su više puta uputili peticiju za smanjenje povlačenja vode iz jezera no to pitanje još uvijek nije rješeno, piše N1.

"Tražilo se od nadležnih, tj od Agencije za vode i nadležnih ministarstava da se osigura stabilna razina jezera, nismo do sada bili prihvaćeni s tom idejom", dodao je Jurčić.

Zbog loše hidrološke godine i pojačane proizvodnje električne energije, Ramsko jezero je na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina, a presušeno jezero otrkrilo je tragove naselja iz 15. stoljeća.

Nekad je ovdje bilo plodno zemljište pogodno za život, za uzgajanje voća povrća i žita, međutim sve to nestalo je pod vodom akumulacijskog Ramskog jezera. Lokalna vlast prepoznala je ogroman turistički i sportski potencijal, pa će se tu kako kažu gradit hostel, uredit će se nekoliko plaža na obali, ali i omogućiti pristup rimskim ostacima pronađenim na jezeru.

Kopirati
Drag cursor here to close