Gdje dozvola?

Radovi u tijeku: Ilegalno se širi deponija Uborak?

''Ukoliko dođe do proširenja deponije, sljedeće generacije, naša djeca, nastavit će živjeti pored ove ekološke bombe koja truje cijeli grad, a to ne smijemo i nećemo dopustiti'', rekli su iz inicijative.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 05. 2020. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako bez okolišne dozvole, na deponiji Uborak u tijeku su radovi koji se, tvrde iz J.P. Deponija d.o.o. Mostar, vrše kao zaključak sastanka Grada Mostara i Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOiT). No, iz Ministarstva tvrde kako oni nemaju nikakvih informacija o izvođenju radova.

Naime, već nekoliko dana obavljaju se radovi u krugu mostarske deponije. Na njih su prvotno reagirali članovi Građanske inicijative 'Jer nas se tiče', navodeći kako se radi o ilegalnom proširenju postojeće deponije.

Nemaju pojma

Iz J.P. Deponija su za Bljesak.info kazali kako nije riječ o novoj gradnji.

''Shodno zaključcima Grada Mostara i FMOIT-a, JP Deponija d.o.o. Mostar priprema tender za Plan Prilagođavanja zatvaranja pojedinih faza deponije Uborak – Buđevci. Kao rezultat toga radi se racionalizacija deponijskog prostora, inače predložena od strane Svjetske Banke i SIDA-e, a u cilju da se osigura dovoljan deponijski prostor do sticanja svih potrebnih dozvola za zatvaranje pojedinih faza deponije. Elaborat za ovu aktivnost koja nikako nije nova gradnja, izrađen je od strane ovlaštene firme, a na osnovu spomenutog prijedloga Svjetske Banke i SIDA-e'', rekli su iz poduzeća.

Foto: Bljesak.info / Radovi na deponiji Uborak

Iz federalnog ministarstva su pak potvrdili kako nisu upoznati s vršenjem radova na mostarskoj deponiji.

''Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije obavješteno o izvođenju određenih radova na Deponiji d.o.o. Mostar. O istim smo obavješteni e-mailom i pismeno od strane Udruženja građana 'Jer nas se tiče' koji smo proslijedili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, koja je nadležna za utvrđivanje činjeničnog stanja na terenu'', kazano je za Bljesak.info iz FMOiT-a.

Iz ministarstva smatraju kako se u rješavanje problema deponiranja otpada na području grada Mostara obavezno trebaju uključiti sve razine vlasti.

Foto: Bljesak.info / Radovi na deponiji Uborak

''Inicijativa i prijedlozi trebaju doći od rukovodstva J.P. Deponija d.o.o. Mostar, Grada Mostara, jer oni upravljaju deponijom kao i drugih nadležnih institucija koje slijedom različitih zakona izdaju potrebne akte'', rečeno je iz federalnog ministarstva.

Borba građana

Iako su određene aktivnosti izvan nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma, dodaju - kako su aktivno uključeni u rješavanje problema oko zbrinjavanja otpada u gradu Mostaru. Također, ističu, Ministarstvo skupa sa svim dionicima u postupku nastoji naći prihvatljivo rješenja za realizaciju istog.

Iz građanske inicijative 'Jer nas se tiče' poručili su kako neće tolerirati ''rad mimo zakona, na račun profita, a po cijenu ljudskih života''.

''Preostaje samo da mi, savjesni i odgovorni građani, nastavimo borbu kojom ćemo spriječiti nastavak rada nelegalne deponije na Uborku. Ukoliko dođe do proširenja deponije, sljedeće generacije, naša djeca, nastavit će živjeti pored ove ekološke bombe koja truje cijeli grad, a to ne smijemo i nećemo dopustiti'', rekli su iz inicijative.

Podsjećamo, mostarska deponija Uborak od kraja prošle godine nema okolišnu dozvolu za uporabu, tako da svi radovi koji se izvode upućuju na ilegalnu gradnju.

Foto: Bljesak.info / Radovi na deponiji Uborak
Kopirati
Drag cursor here to close