Radi se, radi

Radovi na Vraniću u punom zamahu

Radove na energetskoj obnovi ove škole obišli su načelnik Branko Bago i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH Miroslav Ramljak.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 06. 2020. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovna škola Vranić dočekat će početak iduće školske godine u novome ruhu. Na ovoj školi u tijeku je postavljanje termo fasade i novih otvora u sklopu niza projekata energetske učinkovitosti kroz koje su u proteklih nekoliko godina obnovili fasadne sustave svih središnjih osnovnih škola na području općine Posušje.

Radove na energetskoj obnovi ove škole obišli su načelnik Branko Bago i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH Miroslav Ramljak.

Foto: PR / Radovi na Vraniću

Jedan dio potrebnih sredstava ovoga projekta financira Općina Posušje uz pomoć Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a drugi dio financira Županijsko ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša. Po završetku ugradnje termoizolacije i novih otvora postići će se veća energetska učinkovitost te smanjiti troškovi grijanja učionica, a učenici će boraviti u toplijem i ugodnijem ambijentu tijekom hladnijih dana.

Uštedom koju će ostvariti smanjivanjem troškova grijanja, Općina Posušje u budućnosti će imati na raspolaganju više sredstava za daljnja ulaganja u infrastrukturu škole. Smatraju kako je iznimno važno kontinuirano ulagati u školske objekte te omogućiti djeci što bolje uvjete za učenje i razvoj jer ulaganje u obrazovanje je najbolje ulaganje u budućnosti.

Foto: PR / Područna škola u Posuškom Gracu

No, projekt energetske učinkovitosti na školskim i odgojno-obrazovnim ustanovama ovdje ne staje. Iduća na redu je energetska obnova Dječjeg vrtića ''Bajka'' te uskoro se kreće s izvođenjem potrebnih radova.

Načelnik Bago i ministar Ramljak obišli su i radove na izgradnji treće trake za spora vozila od Vranića prema Širokome Brijegu u dužini od oko 1,3 kilometra na dijelu ceste koji se nalazi na području općine Posušje.

U prošloj godini, Općina Posušje riješila je sve potrebne imovinsko-pravne odnose kako bi proces izgradnje spore trake mogao započeti. U tu svrhu odrađen je postupak izvlaštenja 21 privatne i 16 parcela u javnom vlasništvu, a svi vlasnici parcela koje su izvlaštene za njih su dobili naknade.

Foto: PR / Osnovna škola Vranić

Ovo je bio obiman proces, s obzirom da je valjalo utvrditi i riješiti brojne složene imovinsko-pravne odnose na spomenutim parcelama kako bi JP Ceste FBiH mogle krenuti s realizacijom radova. Prema najavama, okončanje ovoga projekta možemo očekivati krajem 2020. godine, a on će znatno doprinijeti smanjenju broja prometnih nesreća te sigurnosti vozača, ali i poboljšati povezanost Posušja s ostalim mjestima uz ovu magistralnu cestu.

Posjećena je i područna škola u Posuškom Gracu kako bi se obišli nedavno izvedeni radovi obnove ograde i igrališta, a pritom je dogovoreno novo uređenje stvari koje su kod ove škole dotrajale i trebaju intervenciju kako bi gradačkim mališanima osigurali što ugodniji boravak u školi. 

Foto: PR / Radovi na Vraniću
Kopirati
Drag cursor here to close