Slagali su nas

Prosvjed na Uborku: Deponija ostaje ukoliko to budu htjeli građani

Ističu cilj im je se zabrani proširenje deponije. Namjeravaju sačekati do 17. rujna, kada istječe okolišna dozvola za postojeću lokaciju, nakon toga, napominju prosvjednici, povući će iduće korake.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 09. 2019. u 18:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi skrenuli pažnju da su tu, te da ne odustaju ni po koju cijenu od svojih zahtjeva za iznalazak lokacije za novu deponiju i rješenje postojećeg stanja na deponiji Uborak, aktivisti iz Građanske inicijative ''Jer nas se tiče'' kako i mještani okolnog područja i danas su se okupili pred ulaskom na deponiju i još jednom pokazali da ih se, kao i sve građane grada Mostara, ipak tiče.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed na Uborku

''Slagali su nas. Nije se napravilo skoro ništa što smo se dogovorili s Gradom. Nije urađeno ništa po pitanju sanacije stare deponije, pravilnog rada postojeće. Nitko nije mrdnu prstom od 6 mjeseca. Nije se napravio niti tim koji bi rješavao ovo pitanje i iznašao novu lokaciju'', kazao je Omer Hujdur, jedan od organizatora ovih prosvjeda.

Ističu cilj im je se zabrani proširenje deponije. Namjeravaju sačekati do 17. rujna, kada istječe okolišna dozvola za postojeću lokaciju, nakon toga, napominju prosvjednici, povući će iduće korake.

''Nakon 17. rujna bit ćemo malo pametniji. Angažirali smo odvjetnika, prikuplja papire i nakon isteka roka okolišne dozvole mogli bismo krenuti s prvim tužbama prema Gradu, Deponiji i svim odgovornim'', poručili su

Foto: Bljesak.info / Prosvjed na Uborku

Ogorčeni su na Grad jer je, kako ističu, bez javne rasprave mostarsku deponiju proglasio regionalnom i sad je, napominju, žele još i proširiti.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed na Uborku

''Svi manji gradovi oko nas, Jablanica, Široki Brijeg, Čitluk i dr., teže da nemaju deponiju. A mi, turistički grad, umjesto da se razvijamo u tom smjeru želimo biti regionalan deponija. To je sve van svake pameti'', poručili su.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed na Uborku

 Kako prosvjednici ističu, prema sporazumu koji su dogovorili s gradskim vlastima ispunjen je samo dio. Sanirane su divlje deponije od glavne deponije pa do magistrale ceste M-17 , uređen je potok Sušica i raščišćen put do vojarne u blizini deponije.

Natječaj za sanaciju stare deponije, kao i nabavku pročistača za procjepne vode iz stare i nove deponije, ističu, nisu raspisali. A kao najveći problem napominju to što još ni do danas nije formirana Komisija koja bi trebala naći novu lokaciju za deponiju.

''Posjetili smo sve odgovorne institucije u Federaciji za deponije. Iz Grada imaju sva dokumenta od kantonalnih institucija, a po zakonu o javnim deponijima za odlaganje krupnog otpada odgovorna je samo Federacija. Sva ta njihova dokumentacija izdana je nelegalno od kantonalnih i općinskih vlasti u Gradu Mostaru'', istaknuo je Nedžad Hodžić, jedan od organizatora prosvjeda.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed na Uborku 

Kako napominje, Ministrica okoliša i turizma Edita Đapo od svega što je obećala tijekom sastanka s prosvjednicima jedino je naložila kako se mora održati javna rasprava za rad i proširenje ove deponije.

 ''Skupili smo se ovdjekako bismo  upoznali građane sa svim što se uradilo do sada s problemom deponije. Ukoliko građani na javnoj raspravi se izjasne da žele deponiju onda će ona ostati, ali pustimo da kažu što žele'', poručio je Hodžić.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u lipnju su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon dogovor s gradonačelnikom Mostara odlagalište je deblokirano i nastavljeno je odlaganje otpada. Prema potpisanom sporazumu, trebao je biti formiran poseban stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close