Radovi u punom jeku

Proširuje se aerodrom u Tuzli

Radovi na proširenju tuzlanskog aerodroma u punom jeku
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 01. 2018. u 20:40 Fena
Ovo proširenje značit će prekretnicu u radu aerodroma

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovi na rekonstrukciji i proširenju kapaciteta Međunarodnog aerodroma Tuzla u punom su jeku. Značit će prekretnicu u radu aerodroma, s obzirom na to da će značajno povećati broj putnika koje je moguće opslužiti.

Nakon rekonstrukcije i proširenja, aerodrom će moći primiti ukupno 800 putnika u jednom satu, što će na godišnjem nivou iznositi oko 700.000 putnika. Iako se u narednom razdoblju ne očekuje toliko putnika godišnje, to je cifra koju aerodrom, sa svojim strateškim partnerom WizzAirom, nastoji dostići u narednih deset godina.

''Od početka suradnja s WizzAirom broj putnika raste, tako da smo 2013. godine imali 64.000 putnika, godinu kasnije 125.000, a sada smo dostigli cifru od 500.000 putnika'', rekao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

Odluku o proširenju menadžement je uz odobrenje Vlade Tuzlanskog kantona donio 2016. godine. Podigli su kredit od 2,5 milijuna KM, s kamatnom stopom od 2,9 posto, te grejs periodom od šest mjeseci. Nakon realizacije ovih projekata spadat će u red srednje razvijenih aerodroma u Europi. Projekt bi trebao biti završen do kraja ožujka 2018. godine.

''Krenuli smo u zimskom redu letenje jer imamo smanjen broj operacija. U tijeku ljetnog reda imamo između 45 i 50 operacija tjedno, a u zimskom oko 30. To je razlog zašto smo krenuli krajem rujna, da bi projekt mogli završiti krajem ožujka'', kazao je Karasalihović.

Rekonstrucijom ovog aerodroma stvaraju se mogućnosti za brži i kvalitetniji gospodarski razvoj Tuzlanskog kantona i kompletnog dijela sjeveroistočne Bosne. Perspektive i potencijal prepoznala je i Vlada FBiH. Odlukom Vlade Federacije iz proračuna za 2017. godinu izdvojeno je sedam milijuna KM za unapređenje avio prometa. Po ovoj odluci Aerodromu Tuzla, umjesto 1.570.000 KM, previđeno je 3.000.570 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close