Mostarske bolnice

Prošao virus, nastavlja se obnova bolnica

U Mostaru se nastavlja obnova Klinike za psihijatriju, dok će bolnica ''Doktor Safet Mujić'' dobiti suvremeni Odjel traumatologije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 06. 2020. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvoga ožujka ove godine, Kantonalna bolnica ''Dr. Safet Mujić'' potpisala je sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru prekograničnog programa. U okviru IPA projekta, sudjeluju mostarska, te Opća bolnica iz Kotora i Dubrovnika. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od milijun KM,a ima višestruki značaj, piše portal BHRT-a.

''Jedan je nabavka neophodne opreme za odjele traumatološke sve ove tri bolnice. Zatim, vrlo bitan segment – certificirana edukacija u Europian Trauma Centru gdje će naših po 12 liječnika iz svake od tri bolnice sudjelovati i treći, vrlo važan element je komunikacija u smislu razvoja tele-medicine i direktna komunikacija ove tri bolnice koja će rezultirati razmjenom iskustava'', rekao je za BHRT Zlatko Guzin, ravnatelj Kantonalne bolnice.

Budući da liječnici i u Mostaru, Kotoru i u Dubrovniku posebice tijekom ljetnih mjeseci imaju pune ruke posla zbog povećanog broja udesa i nesreća, ovaj će projekt biti od velike važnosti u vidu stjecanja dodatnih znanja i iskustava.

''S tim da u Traumatologiji ne sudjeluju samo traumatolozi i ortopedi, tu su i anesteziolozi jer je anestezija i reanimacija – reanimatološki element je jako bitan kao i opći kirurzi tako da ćemo ovdje staviti fokus na mlade liječnike koji će završiti ovu edukaciju'', ističe ravnatelj Guzin.

Obnovljena Psihijatrija

Mladi tim psihijatara, koji se redovito dodatno usavršavaju, svoja će znanja uskoro primjenjivati u obnovljenoj psihijatrijskoj bolnici u središtu Mostara. Iako nefunkcionalna, jer je ova zgrada nekada bila namIjenjena za plućne bolesnike, a tijekom rata gotovo u potpunosti devastirana, s projektima obnove započeto je prije tri godine, navodi BHRT.

Do sada je u potpunosti završena vanjska toplotna izolacija, pa je na redu unutarnja potpuna obnova.

''Kroz ovaj projekt mi pokušavamo izvući maksimalno da prilagodimo potrebama psihijatrije i sad smo u fazi izrade projektne dokumentacije koju je ova korona kriza nas je nešto usporila'', rekao je za BHRT Miro Klarić, predstojnik Klinike za psihijatriju SKB Mostar.

Ističe kako bi do kraja ove godine trebalo sve biti gotovo tako da bi se početkom naredne godine u optimalnoj, povoljnoj situaciji trebalo krenuti u izvedbu.

Uz kompletnu obnovu prostorija koje se već koriste, bit će prenamijenjen i trenutačni podrumski prostor koji će biti višenamjenski.

''Od rekreativnih terapija, radnih terapija, kreativnih terapija, dnevnih radionica, aktivnosti gdje će se moći provoditi i ljeti i zimi, ne vjerojatno nego ćemo sigurno moći proširiti našu djelatnost i uhvatiti se pod ruku suvremenim intencijama razvoja psihijatrije, ističe prof.dr. Klarić.

Vrijednost ovoga projekta je oko 3,5 milijuna KM, a kreditna je sredstva odobrila Federalna vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close