Projekt vrijednosti 150 milijuna KM

Propala izgradnja vjetroparka u Nevesinju

Početak izgradnje ovog vjetroparka nekoliko puta je odlagan, a iako su iz Ministarstva energetike i rudarstva ranije uvjeravali da je investitor ozbiljan i da je dostavio uvjerljive dokaze da radi na realizaciji ovog projekta,
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 03. 2019. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske raskinula je koncesijski ugovor o izgradnji vjetroparka ''Trusina'' u Nevesinju s tvrtkom ''Eol prvi'', u koji je bilo najavljeno ulaganje od 150 milijuna KM.

Početak izgradnje ovog vjetroparka nekoliko puta je odlagan, a iako su iz Ministarstva energetike i rudarstva ranije uvjeravali da je investitor ozbiljan i da je dostavio uvjerljive dokaze da radi na realizaciji ovog projekta, Vlada RS je na sjednici prošli tjedan, ipak, donijela rješenje o raskidu ugovora, prenosi portal Direkt.

''Raskida se ugovor o koncesiji za izgradnju i koričenje parka vjetrenjača na lokaciji Trusina u Nevesinju zaključen između Vlade RS, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i 'Eol prvi' Nevesinje'', navedeno je u rješenju Vlade RS.

Pomoćnik ministra za elektroenergetiku RS Milan Baštinac rekao je danas za CAPITAL da je Vlada raskinula ugovor jer investitor već godinama ne dostavlja bankarsku garanciju.

''Koncesionar od potpisivanja ugovora o koncesiji nikada nije dostavio bankarsku garanciju'', rekao je Baštinac i dodao da na projektu ništa značajno nije urađeno od trenutka kada je tvrtka dobila koncesiju.

Na pitanje zbog čega ranije nije raskinut ovaj ugovor ukoliko koncesionar nije dostavljao garanciju, Baštinac je kazao da je Vlada pokušavala biti fleksibilna te da razumije probleme koncesionara s kojima se suočavaju.

''Međutim, u ovom slučaju smo iscrpili sva sredstva, dali smo maksimalne uvjete da investicija bude pokrenuta, dali smo nove rokove za dostavljanje bankarske garancije, slali upozorenja, ali oni to nisu ispunili i bili smo primorani raskinuti ugovor“, kazao je Baštinac.

Komentar iz firme ''Eol prvi'' danas nisu uspjeli dobiti.

Strateški partner tvrtke ''Eol prvi'' u ovom projektu trebala je biti tvrtka ''Kermas'', u vlasništvu Danka Končara, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je s naših prostora.

Vlada RS je tvrtki ''Eol prvi'' u listopadu 2012. dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalirane snage od 51 megavat.

Mediji su prošle godine pisali da bi gradnja vjetroparka ''Trusina'' kod Nevesinja konačno mogla početi te da bi prvi kilovati struje trebali ''poteći'' krajem 2019. Međutim, od toga neće biti ništa.

Kopirati
Drag cursor here to close