Najduži u regiji

Projekt tunel kroz Prenj mogao bi se suočiti s jednim problemom

Europska banka za obnovu i razvoj i europska investicijska banka ponudile su kredite u iznosima od 300 milijuna eura za gradnju ovoga tunela.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 06. 2020. u 12:21 Bljesak.info
Kroz Tunel Prenj iz Sarajeva u Mostar za manje od sat vremena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tunel Prenj, koji bi trebao omogućiti da se iz Sarajeva u Mostar stigne za manje od sat vremena, spominje se kao ideja još od 70-ih godina. Više puta su trase mijenjane, ali se tunel Prenj pokazao kao najbolje rješenje. Gradnja ovoga tunela bit će jedan od najvećih i najsloženijih projekata cestogradnje u Bosni i Hercegovini, prenosi BHRT.

Europska banka za obnovu i razvoj i europska investicijska banka ponudile su kredite u iznosima od 300 milijuna eura za gradnju ovoga tunela. Federalno ministarstvo financija analizira prihode autocesta Federacije BiH, nakon čega slijede pregovori i izbor izvođača radova.

“Žuti FIDIC predvida da se ugovara izrada projektne dokumentacije i izvođenje radova. Dakle, za ove dionice bi se išlo po žutom FIDIC-u gdje bi izabrani izvodač izradio projektnu dokumentaciju izvršio izgradnju samoga tunela i dionica”, kazao je Renato Škrobo, iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Projekt obuhvaća trasu Koridora Pet C: Ovčari Konjic – Tunel Prenj – Mostar sjever, a jedini problem s kojim bi se izvođač radova, jedna od 17 firmi koje su dosad pokazale interes za ovim projektom, mogao susresti su podzemne vode unutar planine. Stručnjaci su uvjereni da se uz moderne tehnologije i to može prebroditi.

“Kad uđete u padinu, dubinu padine, pošto su tamo krečnjačke stijene možete naići na neku rijeku koja se može pojaviti i to je problem tih voda koje bi se pojavile. Zato je teško napraviti konačan izgled projekta dok praktično ne krenete u izvođenje, i kroz izvođenje onda neke stvari mijenjate”, objašnjava Mehmed Bublin, profesor građevine.

Iz Ministarstva uvjeravaju kako su i domaće kompanije konkurentne i imaju iskustva u gradnji tunela poput Hranjena i Žabe.

“Imamo tunel Hranjen koji je također financiran iz proračuna Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i to radimo, moram reći, dosta uspješno. Dužine je 5100 metara, dakle izuzetno dug tunel i radi ga jedna domaća firma”, objašnjava Škobo.

Iako su se u medijima pojavile licitacije s rokovima završetka projekta, stručnjaci kažu da je teško u ovakvim slučajevima davati sigurne datume. Definitivno je da će tunel Prenj, kada bude gotov, biti najduži u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close