Redah

Projekt IRENE: Mostar dobiva solarni svjetlosni sustav

Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 09. 2017. u 07:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. odobren je projekt IRENE čija provedba traje od 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2019. godine.

Povodom toga u Zadru je održana konferencija početkom provedbe ovog projekta. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnerskih institucija, koji su izrazili zadovoljstvo stvorenim partnerstvom ove tri susjedne države u poticanju obnovljivih izvora energije. Kao predstavnici BiH u ovom projektu, konferenciji su nazočili Ivan Jurilj, direktor REDAH-a i Gradonačelnik Grada Mostara, Ljubo Bešlić.

''Glavni cilj projekta IRENE je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u CBA za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru'', priopćeno je iz REDAH-a.

Projektom je planirano ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i 1 solarnog sustava na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivatu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

Dodanu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 eura, od čega 1.628.447,00 eura predstavlja programsko sufinanciranje.

Osim REDAH-a, partner na ovom projektu iz BiH je i Grad Mostar, dok su ostali partneri Zadarska županija iz Hrvatske, Eko centar DELFIN i Općina Tivat iz Crne Gore, dok je vodeći partner Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Kopirati
Drag cursor here to close