Fazlić

Projekt aerodroma u Bihaću realan kroz sljedeće četiri godine

Direktori beogradskog i sarajevskog aerodroma su istaknuli dinamičnost razvoja avio industrije, te naglasili brojne potencijale projekta u gradu na Uni.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 05. 2019. u 14:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić na današnjem je sastanku s direktorima aerodroma u Beogradu i Sarajevu Sašom Vlaisavljevićem i Arminom Kajmakovićem razgovarao o mogućnostima suradnje i podrške u realizaciji izgradnje bihaćkog aerodroma. 

''Ovaj sastanak je i dio kampanje, kojom želimo pokazati da je aerodrom u Bihaću realna opcija kroz dvije do četiri godine. Zaista intenzivno na tome radimo i sasvim je razumljiva sauadnja i prijateljski odnos s ljudima koji vode velike aerodrome u regiji. Već sutra imamo sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i njegovim suradnicima, kako bismo našli način osiguravanja sredstava za realizaciju ovog projekta'', rekao je gradonačelnik Fazlić. 

Direktori beogradskog i sarajevskog aerodroma su istaknuli dinamičnost razvoja avio industrije, te naglasili brojne potencijale projekta u gradu na Uni. 

''Dogovorili smo neke vrlo konkretne stvari. Tako će direktor bihaćkog aerodroma i projektni tim biti moji gosti u Beogradu, gdje će vrhunski inžinjeri dati svoje mišljenje o cijelom projektu. Gradonačelnik Fazlić i direktor Sedić mogu računati na mene i moj tim, kao da smo u istoj kancelariji, učinit ćemo sve da pomognemo. Ovdje se definitivno možete osloniti na nekoliko potencijala, a to su prije svega veliki broj iseljenika u gotovo svim evropskim zemljama, Nacionalni park "Una" i posebno samo 40 kilometara udaljenosti od Plitvičkih jezera. Zbog toga je aerodrom u Bihaću izuzetno interesantan projekat'', ustvrdio je direktor aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu. 

Jučer je potpisan i ugovor s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, kojim je osigurano 3.550.000 KM za gradnju testne piste. 

''To su sredstva na godišnjoj razini za unapređenje avio-prometa u BiH, kojima ćemo ove godine krenuti s gradnjom uzletno-sletne piste. U 2019. godini ćemo realizirati još nekoliko manjih infrastrukturnih projekata, te nastaviti s otkupom zemljišta koje je potrebno za izgradnju aerodromskog kompleksa'',  riječi su direktora JP Aerodrom Bihać Elvedina Sedića. 

Na sastanku je spomenuta i procjena ukupnih financijskih ulaganja za završetak izgradnje aerodroma u Bihaću, koja iznosi oko 100 milijuna maraka sa svim infrastrukturnim radnjama i putnim povezivanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close