Pročistač u Posušju značajan za dvije države

Na sastanku su, uz predstavnike Općine Posušje, nazočili predstavnici Hrvatskih voda, Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana te Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 07. 2019. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak na temu izgradnje pročistača pitke vode na području općine Posušje održan je u srijedu u toj Općini.

 Na sastanku su, uz predstavnike Općine Posušje, nazočili predstavnici Hrvatskih voda, Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana te Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Općina Posušje izgradnju pročistača pitke vode na Senjakovini u sklopu vodopskrbnog sustava općine Posušje kroz proteklih nekoliko godina pozicionira visoko na svojoj listi strateških infrastrukturnih projekata, a pomoć u provođenju ovog projekta od samog kreiranja njegove ideje pruža Ministarstvo gospodarstva ŽZH, a neizostavno je, navode, i općinsko nadležno javno poduzeće JP Vodovod Posušje.

Nakon uvodnog izlaganja načelnika o samom projektu i važnosti njegove realizacije za cjelokupno Posušje, ali i šire područje sjevernog dijela Imotske krajine koje bi njime dobilo ispravnu vodu za piće o čemu već postoji potpisan međunarodni ugovor o zajedničkom nastupu i distribuciji te vode razgovaralo se o daljnjim koracima u ovom procesu.

Sa strane Hrvatske, partner na projektu su Hrvatske vode čiji su predstavnici u svim dosadašnjim aktivnostima iskazivali izrazitu susretljivost kako bi se ovim projektom polučili općekorisni rezultati za sve strane u njemu.

Naime, Općina Posušje nema mogućnosti samostalno iznijeti financijsku konstrukciju pročistača stoga su pojačane aktivnosti oko pronalaženja najboljeg modaliteta njegova financiranja gdje Hrvatske vode igraju odlučujuću ulogu u kreiranju najboljeg puta bilo kroz vlastita sredstva ili kroz udružena sredstva EU Fodova, Grada Imotskog i same Općine Posušje, priopćeno je.

S druge strane Grad Imotski ovim projektom konačno bi riješio problem opskrbe pitkom vodom domaćinstava u svojim sjevernim područjima koji zbog problematične konfiguracije terena ne mogu koristiti vodu iz imotskog vodovoda. Distribucijom vode prema Republici Hrvatskoj konačno bi se riješio problem opskrbljenosti vode prema svim domaćinstvima.

Na kraju sastanka definirani su sljedeći koraci vezani uz izradu projektne dokumentacije nužne za realizaciju za Posušje ovog kapitalnog projekta. Svaki od sudionika preuzeo je određena zaduženja te je dogovoren kontinuirani nastavak suradnje po svim važnim pitanjima za ovaj projekt, a novi sastanak planiran je za kraj srpnja, priopćeno je iz Općine Posušje.

Kopirati
Drag cursor here to close