Tko će dati dozvolu?

Problemi pred respiratorom iz Gradačca

Kako je poručeno iz kompanije, respirator je završen, s tim da slijedi mukotrpna i dugotrajna faza testiranja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 04. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne treba zaboraviti da je ovaj respirator još samo prototip, urađen na osnovu jednog respiratora koji je bio otpisan. Ti inžinjeri ne samo da su u konačnici uspjeli napraviti prototip, oni su u roku od 48 sati popravili taj respirator i on je već stavljen u funkciju'', kazala je kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić o respiratoru iz Gradačca.

Naime, inžinjeri gradačačke kompanije TMD Group, poznate po proizvodnji automobilskih komponenti za svjetske proizvođače automobila, uspjeli su proizvesti prototip prvog bh. respiratora, odnosno uređaj za potpomognuto disanje.

Kako je poručeno iz kompanije, respirator je završen, s tim da slijedi mukotrpna i dugotrajna faza testiranja.

''Tek u ponedjeljak slijedi početak testiranja prvog primjerka koji je ovih dana sastavljen i to je jako zahtjevan i dug proces. Zato apeliramo na sve da uzmu u obzir svu kompleksnost ovog procesa i da ne požuruju rezultate. Proizvodnja jednog ovakvog uređaja je jako zahtjevan i ozbiljan projekt, koji traži visoku razinu tehničke i znanstvene efikasnosti i znanja'', kazao je direktor TMD grupacije Adem Hanić, prenosi Oslobođenje.

Ova kompanija, koja je nedavno počela projekt izgradnje postrojenja za izradu komponenti za električni automobil kompanije Mitshubishi, prije otprilike mjesec posudila je otpisani respirator s tuzlanskog UKC-a s namjerom da ga kopira i napravi prototip. Osim što su napravili prototip, ujedno su i popravili respirator, na koji ova bolnica više nije računala, piše Oslobođenje.

U kantonalnoj Vladi poručuju kako su zahvalni, ali i fascinirani uspjesima koje su mnogi privrednici napravili tijekom proteklih tjedana. Tekstilna industrija se okrenula proizvodnji maski i zaštitnih odijela, kompanije koje prave stolariju proizvodile su dezifekcijske tunele, a autoindustrija se posvetila respiratorima.

S obzirom na to da se ova oprema koristi u zdravstvu, odnosno na ljudima, ona će prije konačne upotrebe u svakodnevnoj medicinskoj praksi morati proći sva potrebna testiranja, ali i certificiranje. Upravo tu bi mogli uslijediti problemi.

''Mi ne smijemo ništa uzeti zdravo za gotovo, jer sve mora biti atestirano prije upotrebe, liječenja ljudi. Nisam sigurna da to možemo uraditi u BiH, ali stavljamo se na raspolaganje gospodarstvenicima za svu potrebnu opremu koju treba atestirati, da napravimo kontakte, povežemo ih i učinimo koliko možemo da se te stvari počnu koristiti'', rekla je ministrica Čolić.

Premijer TK-a Denijal Tulumović kazao je kako je pandemija pokazala da itekako ima prostora za popunjavanje domaćeg tržišta domaćim proizvodima, te da se smanji uvoz stvari koje se mogu proizvoditi bez velikih promjena u sadašnjim proizvodnim kapacitetima.

''Svakako da će se ti proizvodi morati certificirati i uz to mi bismo mogli dodatno proširiti proizvodnju i u zdravstvenom sektoru. Smatram da nas je ovo naučilo tome da maske, kaljače i ogrtači, koji se koriste u našim bolnicama, pa čak i štapići za uzimanje briseva, mogu biti proizvedeni na našem tržištu i da tako oslobodimo državu od uvoza u budućnosti. To je jedan od aspekata koje ćemo sagledati'', kazao je Oslobođenju Tulumović.

Kopirati
Drag cursor here to close