Strani investitori složni

Problem s BiH nije terorizam i regionalni sukobi, problem su procedure

Što se tiče rizika koje su gospodarstvenici naveli kao najmanje relevantne za uspješno poslovanje u BiH su i rizik od terorizma te međunarodni ili regionalni sukobi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 07. 2018. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće stranih investitora u BiH (VSI) je provelo istraživanje koje je objavljeno u publikaciji Poslovni barometar 2018 koja predstavlja jedan od najdetaljnijih prikaza razmišljanja, poslovanja i planova stranih investitora u BiH.

Jedna od rubrika koja je istražena su i "Rizici vezani za poslovnu klimu" u kojima su opisani rizici koji utječu negativno ali i pozitivno na poslovanje u BiH.

Što se tiče rizika koje su gospodarstvenici naveli kao najmanje relevantne za uspješno poslovanje u BiH su i rizik od terorizma te međunarodni ili regionalni sukobi. Drugim riječima, gospodarstvenici uopće ne smatraju da je u BiH prisutan rizik od terorizma te sukoba kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou i stoga ova pitanja i nisu relevantna u njihovim poslovnim projekcijama.

Ovakav stav gospodarstvenika u suprotnosti je sa često agresivnom retorikom političara koji stvaraju usijanu atmosferu posebno pred izbore.

Gospodarstvenike muči korupcija

Komentirajući stav gospodarstvenika po ovom pitanju, ekonomski analitičar Zoran Pavlović je za Faktor istaknuo da politika koju vlasti provode se koristi za prikupljanje poena pred izbore.

''Kod nas postoji prešutna harmonija da se pravi kaos jer to lokalno odgovara pojedinim liderima jer on tu pokazuje neku svoju virtualnu snagu političara koji štiti i brani interese entiteta, etniciteta ili nacije, a ustvari s druge strane imamo problem unutrašnje nestabilnosti koja se na bazi toga može definirati kao postojeći problem. Problem regionalnih sukoba praktično i sigurno ne postoji makar se vrlo često u izjavama lidera Srbije, Hrvatske i BiH a u neku ruku vezano i za Kosovo, koriste ti regionalni problemi i tenzije. Stvaranje tenzija je način i pokušaj da se dobije simpatija i podrška glasačke mašine, ali to je cilj i želja da se ostvari i u Hrvatskoj, i u Srbiji i u BiH. Tako da taj problem na regionalnom nivou koji se može prepoznati u tim izjavama poslovni ljudi ne vide jer to i ne postoji'',  kazao Pavlović.

Dodaje da gospodarstvenike muče lokalni propisi i pravila ponašanja koja su često vezana za političku elitu a ne zakone, institucije, agencije i ostale državne organe.

''Tako da kada saberemo cijelu priču, rizik od regionalnih sukoba ne postoji i to je jasno poslovnim ljudima. Rizik od reketiranja i političkih stranaka koje će preko svojih poslušnika pokušati usporiti procese koji su potrebni u poslu u cilju dobijanja nekih mita, darova i tome slično, je stvar koja je realna i koju oni vide kao takvu. To je jedan od razloga zašto investitori dolaze rijetko, a i kada dolaze onda npr. u Srbiji dođu sa Vučićem što je znak da je napravljen kompromis i onda neće imati problem na lokalu, tako da kažem. Problem su institucije, ne radi institucija u okviru zakona i propisa jer ako treba čekat 12 mjeseci na građevinsku dozvolu onda je to budalaština. To tako nikad nije bilo nigdje ali je tako dizajnirano da personalno niko ne odgovara, a kad hoće da urade svoj posao onda se nosi neki dar da ne kažem mito '', zaključuje Pavlović.

Stav Zvizdića

U Sarajevu je 3. srpnja održana prezentacija rezultata istraživanja objavljenih u Poslovnom barometru, a na ovom događaju kojim je ujedno obilježena i 12. godišnjica rada Vijeća stranih investitora bio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH u potpunosti realiziralo 60 posto mjera iz Reformske agende (20 od 34 mjere su realizirane dosad), 25 posto  mjera se provode kontinuirano (9 od 24 mjere se kontinuirano provode).

''Zaključak istraživanja je da se u BiH investira zbog geografskog i strateškog položaja BiH i potencijala domaćeg tržišta, kao i zbog postojećih resursa i logistike u BiH. Namjeravamo da ovu prednost kapitaliziramo u narednom periodu, na veliko zadovoljstvo i investitora i građana BiH. Obećavam da ćemo pažljivo razmotriti sve ono što su investitori iskazali kao prepreke za ulaganje u Bijeloj knjizi'', zaključio je Zvizdić, prenosi Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close