Koridor 5c

Privatne banke daju 500 milijuna KM za dionicu Mostar Sjever - Mostar Jug

Ovo je prvi put da bi se 'Autoceste FBiH' zadužile kod privatnih banaka, direktnim putem. Za taj posao četiri banke - 'UniCredit', 'Raiffeisen', 'Intesa Sanpalo' i 'Sparkasse' - formirale su i konzorcij.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 01. 2019. u 09:01 Fena
Kopirati

Četiri privatne banke spremne su financirati s ukupno 500 milijuna maraka nastavak gradnje autoputa na Koridoru 5C, točnije dionicu Mostar Sjever -Mostar Jug, koja je ukupne dužine 15 kilometara, potvrdio je ovu informaciju za "Dnevni avaz" Adnan Terzić, direktor "Autocesta FBiH". 

Kako piše "Avaz", on je inicijator ove ideje, nastale nakon odustajanja od zaduženja kod kineske državne „Exim banke", zbog stavova i poruka iz Bruxellesa. 

''Mi smo ovim bankama predložili ovu ideju i oni su je rado prihvatili. Ovo je prvi put da bi, da kažem, privatne banke kreditirale gradnju Koridora 5C. Cijeli ovaj poslao koordinirat će Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). To nam je bitno zbog procedura'', kaže Terzić. 

Ovo je prvi put da bi se 'Autoceste FBiH' zadužile kod privatnih banaka, direktnim putem. Za taj posao četiri banke - 'UniCredit', 'Raiffeisen', 'Intesa Sanpalo' i 'Sparkasse' - formirale su i konzorcij. 

One bi u gradnji Koridora sudjelovale s financijskom injekcijom od 250 milijuna eura (500 milijuna KM). 

"Avaz" saznaje da je dogovor o takvom načinu financiranja u završnoj fazi. 

"Autoceste FBiH" inače se već godinama zadužuju kod stranih kreditora, poput EBRD-a i Europske investicijske banke (EIB). Ovim načinom financiranja Koridora državna firma ulazi u novi vid osiguravanja potrebnog novca. 

''Sada čekamo odgovor. Vjerujemo da će on biti do kraja siječnja. Tpčnije, čekamo hoće li pristati na našu ponudu da kredit vraćamo uz grejs period od četiri godine i rok otplate od deset godina. S ovim je upoznat i premijer Fadil Novalić, koji je također imao razgovore s čelnicima ovih banaka'',kaže Terzić.  

Neslužbeno, "Avaz" saznaje da bi, u slučaju da dogovor o kreditu bude postignut, kamata bila slična onoj uz koju se zadužuje kod EBRD-a 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati