Zvizdić i Šarović

U BiH vrijedi ulagati

Prilika da se pokažu investicijski potencijali u BiH
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 05. 2019. u 16:07 Fena
Godišnji sastanak guvernera EBRD-a

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović su danas na pres- konferenciji u Sarajevu istaknuli značaj održavanja Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a koji će biti održan od 7. do 9. svibnja u Sarajevu.

Zvizdić je kazao kako se očekuje više od 2.000 sudionika, uključujući prije svega lidere zemalja zapadnog Balkana, "naše komšije iz regije, jer naša namjera je da se i dalje ekonomski, infrastrukturno, privredno jače uvezujemo kako bi napravili povećani nivo konkurentnosti i razvoja naših ekonomija“.

Povezivanje ekonomija za jači rast

''Imat ćemo priliku da ugostimo skoro 70 delegacija guvernera EBRD-a kao i mnoge poslovne ljude iz 38 ekonomija s kojima Europska banka za obnovu i razvoj ima svoje konekcije. Ovo će biti izuzetna prilika da pokažemo investicione potencijale BiH, da BiH prikažemo u jednom drugom, mnogo pozitivnijem svjetlu, da na najbolji način ugostimo predstavnike financijskog sektora, potencijalne ulagače i one koji će u narednom periodu donositi vrlo značajne odluke kada govorimo o investicijama i budućim kreditima za naš region'', naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, zbog toga je tema ovogodišnjeg sastanka EBRD-a "Povezivanje ekonomija za jači rast“, kako bi definirali najefikasnije, najkvalitetnije modele za jačanje ekonomija posebno na području zapadnog Balkana.

''Ono što je važno istaći zašto je važan ovaj sastanak EBRD-a i zašto mi EBRD smatramo jednim od naših najvažnijih partnera, jeste činjenica da je od 1991. godine EBRD investirao preko skoro 12 milijardi eura na prostor zapadnoga Balkana. Samo u prošloj godini EBRD je uložio više od jedne milijarde eura kroz 67 projekata na zapadnom Balkanu. U 2018. nivo investicija, kreditiranja i ulaganja u BiH je bio 200 milijuna eura, što je bilo značajno povećanje u odnosu na 2017. kada je to bilo 130 milijuna eura. Očekujemo da će u 2019. taj iznos ići čak i do 300 milijuna eura osiguranih sredstava za projekte u BiH'', naveo je Zvizdić.

Napomenuo je da će u fokusu i dalje biti izgradnja Koridora Vc, paneuropskog koridora koji povezuje srednju Europu s BiH, kao i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor, energetsku efikasnost i sektor malih i srednjih poduzeća.

Očekuju se ugovori i investicije

''Očekujemo i potpisivanje određenog broja ugovora koji će u toku ova tri dana biti potpisani između institucija BiH i predstavnika EBRD-a'', naveo je Zvizdić.

Ono što je naša namjera, dodao je on, jeste da povećamo razinu ulaganja EBRD-a u privatnom sektoru.

Najavio je da će u naredna tri dana biti više od 40 različitih događaja na šest lokacija.

''Kroz investicijsku agendu i investicijsku sesiju ćemo pokušati da prezentiramo one sektore za koje mislimo da imaju vrlo ozbiljan potencijal, kao što je IT sektor, turizam, auto-industrija, agri-kultura, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije, a isto tako ćemo nastojati da BiH predstavimo u najljepšem svijetlu'', kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Atraktivna BiH

Ocijenio je da je riječ o jednom od najznačajnijih, najvećih ekonomskih događaja i foruma u regiji, ne samo ove, nego posljednjih 10-tak godina, te da je to izvanredna prilika da se povežu investitori i ulagači s onima koji kreiraju projekte u BiH, “da prezentiramo naše investicione potencijale i da prikažemo BiH kao vrlo atraktivnu lokaciju za ulaganje“.

''Naravno i da se na mnogo kvalitetniji, iskreni način povezujemo u regiji u smislu naše ekonomske suradnje, imajući u vidu probleme na koje nailazimo u posljednjim mjesecima, počevši od taksi koje su nam uvedene, ali i brojnih drugih takozvanih nevidljivih carinskih barijera u ekonomskim odnosima unutar regiona zapadnog Balkana. Zapadni Balkan ima ozbiljne resurse, riječ je o skoro 20 milijuna ljudi. Sasvim sigurno možemo biti privlačni onim investitorima koji mogu biti integratori različitih oblika proizvodnje i investicija na području zapadnog Balkana'', smatra Zvizdić.

Po njegovim riječima, prezentirati to pred gostima koji imaju kapacitet da odlučuju o investicijama, kreditiranju i projektima je zaista jedna izvanredna šansa.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da pripreme teku na najbolji način, te da je s jučerašnjim danom 2.886 registriranih sudionika, poslovnih ljudi i guvernera koji dolaze, 82 delegacije i još 300 prijavljenih koji čekaju registracije i provjere.

BiH - dobro mjesto za investicije

Po njegovim riječima, najveći dio događaj će se dešavati u zgradi PSBiH i Vijeća ministara BiH, Swiss hotelu i Holiday innu. Bit će više od 40 događaja tijekom tri dana.

''Ono što je za nas posebno važno je, prije svega, da pokažemo da možemo da organiziramo jedan tako važan događaj kao što je ovaj, s velikim brojem događaja i mitinga, ali i s velikim brojem sudionika, a s druge strane da se predstavimo kao zemlja koja vrijedi i koja je dobro mjesto za investicije. To je posebno važno za onaj drugi dan kada ćemo se kao zemlja predstaviti'', istaknuo je ministar Šarović.

Imajući u vidu da će dodatno ovaj događaj da upotpuni i sastanak lidera zapadnog Balkana, Šarović vjeruje da će i sama regija da pošalje ključnu poruku, a to je da je ovaj prostor i dobro mjesto za investicije.

''Ja sam uvjeren da ćemo tu šansu kao zemlja, kao BiH, svakako da iskoristimo'', zaključio je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close