#MakarVaki

Priča stara deset godina – gdje su mostarske podzemne garaže?

Najavljivane 2008. godine, podzemne garaže ni dan danas nisu izgrađene
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 04. 2018. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno deset godina najavljivane kao veliki projekt i dan danas se najavljuju izgradnje podzemnih garaža u Mostaru.

Inače, u travnju 2008. godine je Gradsko vijeće Mostara usvojilo odluku o izradi programa parking prostora u Mostaru, kada je Zavod za prostorno uređenje ''krenuo u izradu'' plana izgradnje podzemnih garaža na cijelom području grada.

Žurno reagiranje i tri etaže

"Zavod će u idućem razdoblju žurnije reagirati kako bi plan što prije bio završen, čime bi se u ovom gradu napokon riješili ključni prometni problemi. Nadam se da će se uključivanjem javnosti kroz javnu raspravu doći do najkvalitetnijeg rješenja za grad", kazao je prije deset godina Salem Bubalo, ravnatelj spomenutog zavoda, najavljujući kako će i u najnaseljenijim kvartovima pronaći mjesta za garažu s dvije do tri podzemne etaže.


Tada je najavio i da će Zavod za prostorno uređenje ''uskoro krenuti i s realizacijom'' geoinformacijskog sustava.

''Realizacijom ovog sustava znali bismo koliko točno ima automobila u svakoj gradskoj četvrti, koliko ima slobodnog prostora te koliko ljudi dnevno dolazi u grad. Imamo ideju da putem Interneta već pokušamo uraditi program pomoću kojeg bi netko iz Sarajeva preko Interneta mogao rezervirati svoj parking prostor za ono vrijeme u kojem će boraviti u Mostaru", predviđao je Bubalo 2008. godine.

Mjesec i pol do danas traje

Ovaj plan po tadašnjim najavama trebao biti izrađen u roku od mjesec i pol dana, nakon čega je trebao ići na javnu raspravu te na Gradsko vijeće.

No od 2008. do danas, broj automobila se povećava, broj parkirnih mjesta smanjuje, a garaža nema ni na vidiku.

Prošle godine je najavljeno kako će Mostarko naselje Centar 2 uskoro dobiti podzemnu parking garažu s nadzemnim otvorenim djelom.

''Krenuli smo u projekt. Izabrali smo ponuđača koji će izraditi idejni projekt. Izgradnjom garaže, kod sportske dvorane koja je također u planu, riješit će se pitanje parkinga u ovom naselju. Također će se područje Avenije 'očistiti' od  parkiranih automobila, a i riješit će se problem odvodnje vode u ovom naselju'', rekla je u prosincu Marina Deronjić za Bljesak.info.

Radovi još uvijek nisu krenuli.

Mostarci su zagrijani

Valja podsjetiti i da su stanari koji žive u zgradama na ''novoj Aveniji'' prosvjedovali jer nemaju osigurane parking prostore, a tada je načelnica urbanizma za Bljesak objasnila da je u novoizgrađenim objektima bila u planu izgradnja podzemnih garaža, kako bi se osiguralo rješavanje problema mirujućeg prometa.

S obzirom na problematiku, Deronjić nam je rekla kako je ove godine planirana izgradnja parkinga.

''S obzirom na navedenu problematiku Grad Mostar je u Proračunu Grada za 2017. i 2018. osigurao sredstva za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova, čime će se osigurati rješenje pristupnog puta i mirujućeg prometa'', rekla je načelnica urbanizma, dodajući da se realizacija projekta  očekuje uskoro. U proračunu grada Mostara za izgradnju javne garaže u mostarskom naselju Centar 2, koji bi trebao zadovoljiti potrebe stanara ovih zgrada predviđeno je 427.000 KM.

Da su Mostarci zagrijani za temu podzemnih garaža govori i prvotravanjska šala portala Bljesak.info, na koju su mnogi nasjeli.

Naime, objavili smo da će se umjesto sportske dvorane (koja je još jedna nedovršena priča) graditi podzemna garaža.

Kopirati
Drag cursor here to close