Razvitak

Priča iz Mostara stara 50 godina

'' To je'', navodi se dalje u tekstu Slobode, ''nesumnjivo, najljepše zdanje u novoj mostarskoj arhitekturi. Njegova fasada je obložena odlivcima-motivima sa stećaka, a ispred njega će uskoro biti postavljeno nekoliko originalnih stećaka''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 01. 2020. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naš grad je na uglu ulica Maršala Tita i Braće Brkića, dobio super-modernu robnu kuću, koja je u sastavu metkovićkog veletrgovačkog poduzeća 'Razvitak'. Za nju se može reći nekoliko naj... ... najveća u Bosni i Hercegovini, ... jedna od najsuvremenijih u Europi, itd'', objavljeno je u listu Sloboda 9. ožujka 1970. godine.

Foto: Bljesak.info / 

Naime, mostarski Razvitak otvoren je 1. ožujka, a njegova gradanja počela je 1968., dvije godine ranije, podsjetio je na to Centar za informaciju i dokumentaciju Mostar.

'' To je'', navodi se dalje u tekstu Slobode, ''nesumnjivo, najljepše zdanje u novoj mostarskoj arhitekturi. Njegova fasada je obložena odlivcima-motivima sa stećaka, a ispred njega će uskoro biti postavljeno nekoliko originalnih stećaka''.

Foto: Bljesak.info / Ni trgovina ni domova, ali velika opasnost...

Navodi se kako je robnu kuću projektirao Ante Paljaga iz Sarajeva, a da je urbanističko rješenje dao Mostarac inženjer arhitekture Nedim Džudža. Gradilo ju je sarajevsko Građevinsko poduzeće Vranica, a ''vrlo ukusni i privlačni enterijer je djelo stolačkog Trudbenika''.

Foto: Bljesak.info / Unutrašnjost Razvitka

Oprema je, navodi Sloboda, pretežno nabavljena u inozemstvu, od čega najviše iz Austrije.

''Robna kuća, čija ukupna površina iznosi oko 5.100 četvornih metara, od čega na prodajni prostor otpada preko 3.100 četvornih metara, ima petnaest odjeljenja. Među njima su samo posluga i izložbeno -prodajni salon namještaja. Sva odjeljenja su dobro opskrbljena. To. uostalom, potvrđuje i broj artikala - preko 24.000,. Međutim, prema riječima rukovoditelja Razvitka, kupcima se pruža prilika da preko kataloga raznih firmi, posredstvom ove kuće, nabave i druge proizvode. Ovaj trgovinski gigant aranžira cvijećem mostarski Institut za hortikulturu HEPOK-a, a ubuduće će se moći kupiti i rezano cvijeće od istog proizvođača. Također, u robnoj kući postoje i krojački, kozmetički i TV-radio-servis. Bit će i ekspozitura banke. Roba se kupcima po želji dostavlja kući. U robnoj kući zaposlena su 123 radnika, pretežno iz Mostara i okoline'', navodi Sloboda u tekstu iz ožujka 1970. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close