Zavirite

'Prepilan' most i pokazana cesta kroz Pelješac

Hrvatske ceste, među ostalim, u filmu ističu da će najviša visina mosta iznad mora biti 100 metara, što je tek nešto niže od Zagrebačke katedrale…
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 05. 2019. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na gradilištu Pelješkog mosta prije dva dana zabijen je zadnji pilot. U morsko dno ispod budućeg mosta zabijeno je tako 148 stalnih pilota i dva testna. Kineski graditelji time su završili prvu fazu izgradnje, objavio je HRT.

Tim su povodom Hrvatske ceste objavile promotivni film koji po prvi puta donosi 3D simulaciju buduće ceste preko Pelješca.

U pitanju je, kažu iz HC-a,  najveći nacionalni projekt izgradnje infrastrukture koji je zbog svoje veličine i složenosti podijeljen u više zasebnih ugovornih cjelina - izgradnju mosta Pelješac te izgradnju pristupnih cesta s kopna i s Pelješke strane.

Projektom je obuhvaćena izgradnja 32,5 kilometara ceste, od čvora Duboka kod Komarne do čvora Doli, na kojoj će biti dva tunela i dva vijadukta i četiri mosta od kojih je najzahtjevniji Pelješki most koji gradi kineski konzorcij. Most prelazi preko Malostonskog zaljeva u dužini od 2,4 kilometra.


Prometnu plohu na mostu čine dva kolnika, a svaki kolnik ima voznu traku i zaustavnu traku. Most ima i vjetrozaštitnu ogradu. Ukupna širina mosta iznosi 22,5 metara, a visina pilona nad kolnikom iznosi 40 metara.

Hrvatske ceste, među ostalim, u filmu ističu da će najviša visina mosta iznad mora biti 100 metara, što je tek nešto niže od Zagrebačke katedrale, a da će se za izgradnju mosta utrošiti 33.700 tona čelika. Za ilustraciju se navodi da je za izgradnju Eiffelova tornja u Parizu trebalo 7300 tona čelika.

Kopirati
Drag cursor here to close