BiH i partneri

Preko nove međunarodne kompanije do izgradnje novog plinovoda

Konkretnije, kompanije Plinacro, BH-Gas, Montenegro Bonus i Albgaz će imati podjednak udio u kompaniji, čije se osnivanje očekuje u narednom vremenu i čije sjedište je predviđeno da bude u Splitu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 06. 2019. u 13:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Skupštini BH-Gasa koja je održana u četvrtak, osim financijskih izvještaja, usvojeni su svi osnivački akti za formiranje IAP kompanije, koja podrazumijeva osnivanje projektne kompanije u kojoj će ravnopravno sudjelovanje imati predstavnici četiri zemlje i to Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Financijska sredstva potrebna na ime osiguranja osnivačkog udjela BH-Gasa su predviđena poslovnim planom za 2019. 

Konkretnije, kompanije Plinacro, BH-Gas, Montenegro Bonus i Albgaz će imati podjednak udio u kompaniji, čije se osnivanje očekuje u narednom vremenu i čije sjedište je predviđeno da bude u Splitu. Razlozi koji su rukovodili četiri zemlje da svaka sa svoje strane uputi prijedloge svojim vlasnicima za formiranje IAP kompanije su izrada studija i projekata za predmetni plinovod, kao i osiguranje novčanih sredstava, kako bi se krenulo u izgradnju Jadransko-jonskog plinovoda. 

Taj gasovod bio bi nastavak gasovoda TAP, koji je u završnoj fazi izgradnje. Bosna i Hercegovina svoje sudjelovanje zasniva i na projektu Južna interkonekcija, koji bi bio neodvojivi dio projekta IAP, preko kojeg bi se u slučaju da bude izgrađen i podržan od EU diversificirali izvori i pravci opskrljivanja za sve ove zemlje prirodnim gasom iz Azerbejdžana.

To je još jedan pokazatelj pune podrške Vlade Federacije BiH sigurnosti opskrbljivanja, kako BiH tako i FBiH prirodnim plinom, te mogućnosti diversifikacije izvora opskrbljivanja, čime bi bili zadovoljeni svi standardi EU, priopćeno je iz BH-Gasa.

Također, BH-Gas je poslovnu 2018. završio sa pozitivnim financijskim rezultatom u iznosu 3.159.832 KM, koji je odlukom današnje Skupštine društva predviđen za reinvestiranje u razvojne infrastrukturne projekte.

Kopirati
Drag cursor here to close