Veza

Potpisani ugovori za pristupne ceste Pelješkom mostu

Potpisivanjem ugovora okončan je natječajni postupak za izgradnju pristupnih cesta i okončanje 2.,3 i 4. faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom za koju je osigurano 85-postotno financiranje iz EU fondova za sve faze projekta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 10. 2019. u 14:20 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banskim dvorima potpisana su dva ugovora o izgradnji pristupnih cesta Pelješkom mostu i prometnice preko Pelješca između Hrvatskih autocesta (HAC) i izvođača radova, tvrtki Strabag i Avax, uz nazočnost predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića i ministra prometa, mora i infrastrukture Olega Butkovića.

Potpisivanjem ugovora okončan je natječajni postupak za izgradnju pristupnih cesta i okončanje 2.,3 i 4. faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom za koju je osigurano 85-postotno financiranje iz EU fondova za sve faze projekta.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi oko 990 milijuna kuna (135 milijuna eura), što zajedno s cijenom Pelješkog mosta iznosi oko 3,1 milijardu kuna (420 milijuna eura).

Riječ je o izgradnji 30 kilometara cesta s tunelima, vijaduktima, usjecima i ostalim zahtjevnim objektima i dionicama te završnom natječaju za projekt povezivanja južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske koji je ocijenjen kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata ove generacije.

Pristupne ceste i sam Pelješki most preko poluotoka Pelješca povezat će hrvatski teritorij i zaobići Neum na teritoriju BiH, čime hrvatski i EU i ostali građani neće biti primorani prelaziti dvaput granicu s BiH, državom koja još nije EU članica.

Plenković je zaželio izvođačima da što prije završe ugovorene poslove u rokovima. Na javnom natječaju izabrano je austrijsko poduzeće Strabag za 2. dionicu i grčko poduzeće Avax za 3. i 4. dionicu. Izvođači imaju ugovorene rokove od 23, donosno 28 mjeseci, no najavljen je završetak radova prije ugovorenog roka.

Butković je izjavio kako ne očekuje da će pristupne ceste previše kasniti za izgradnjom Pelješkog mosta koja dobro napreduje, a premijer Plenković je najavio kako očekuje da će svi poslovi biti gotovi do 1. veljače 2022. godine.

“Siguran sam da će odabrani izvođači opravdati dano povjerenje te da će svojom kvalitetom i iskustvom uspješno realizirati sve faze projekta na najvišoj mogućoj razini”, poručio je ministar Butković.

Istaknuo je kako ovaj projekt posebno očekuju Dubrovčani i stanovnici južnog dijela Hrvatske.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HAC) Josip Škorić je izjavio kako izvođači imaju 14 plus 70 dana do uvođenja u posao nakon današnjeg potpisa ugovora, no kako će pripremni radovi dopreme strojeva i mehanizacije, iskolčavanje trase isl. započeti već od ponedjeljka.

Istaknuo je kako će brzina radova biti u interesu samih izvođača jer će kraćim rokovima postići znatne uštede, s obzirom da obje tvrtke nisu domicilno s tog prostora. Izgradnja Pelješkog mosta, što je 1. faza projekta, započela je prije 14 mjeseci, a izvodi je China Bridge and Road Corporation.

Kopirati
Drag cursor here to close