Vrijednost 11,9 milijuna KM

Potpisani ugovori: Počinje modernizacija ceste Stolac - Neum

Planirani početak radova je veljača 2018. godine dok ukupna vrijednost radova na ovoj dionici iznosi 11,9 miljjuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 01. 2018. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovori o izvođenju radova na magistralnoj cesti Neum - Stolac, dionica Neum-Kiševo-Broćanac, potpisani su danas. Radovi  bi trebalo da  počnu narednog mjeseca i trajat će do godinu dana.

Dionica će biti financirana iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke i Svjetske banke, a podijeljena je na dva lota. Prvi će raditi ''Integral inžinjering'' iz Laktaša, a drugi konzorcij ''HP Investing'' iz Mostara i ''Putovi'' iz Gruda.

Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić, nakon današnjeg potpisivanja ugovora u Sarajevu, je kazao da ovim počinje Program modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, koji je trebao početi ranije, ali je bio uvjetovan stupanjem na snagu Zakona o akcizama.

''U narednih 15-ak dana očekujemo potpisivanje još jednog velikog ugovora za nastavak izgradnje tunela Karaula, na magistralnoj cesti M18. Osim toga, dobili smo ponude za pet mostova koji su u Programu modernizacije cesta, zatim tunel Crnaja za koji  ćemo ponudu dobiti u veljači'', rekao je Pravdić.

Istaknuo je da su Svjetska banka i Europska investicijska banka odobrile tender za nastavak izgradnje tunela Žaba s pristupnom cestom, a potpisivanje ugovora se očekuje u svibnju.

''Radovi kreću značajno, očekujemo i efektivnost kredita od EBRD-a, a od njihovog programa cilj je izgradnja obilaznica oko gradova'', naveo je Pravdić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je kazao da je izgradnja cesta bila uvjetovana brojnim faktorima, iako je volja postojala.

''Problemi u vezi s cestovnom infrastrukturom su konačno iza nas. Bitno je da je Program dobar i da će zaživjeti u čitavoj Federaciji BiH. Uvjeren sam da će FBiH biti veliko gradilište'', naglasio je Lasić.

Video: Počet će izgradnja dionice Neum-Stolac

Predmetna dionica podijeljena je na dva lota za koje su danas potpisani sljedeći ugovori i to za:

- LOT 1: Asfaltiranje dionice Stari Neum – Babin Do (L= 5,3 km), izgradnja ceste Babin Do – Oštrovac (L= 1,7 km), izgradnja tunela Oštrovac (L=190 m) i potputnjaka Oskorušnica (L=10m). Izvođač radova je INTEGRAL INŽINJERING a.d. Laktaši. Vrijednost radova je 6.027.207,03 KM.

- LOT 2: Izgradnja ceste na dionici Oštrovac – Broćanac (L= 5 km). Na predmetnoj dionici izvode se radovi na izgradnji trase ceste i tri potputnjaka dimenzija 3,5x5 m. Izvođač radova je JV HP INVESTING d.o.o. Mostar i PUTOVI d.o.o. Grude. Vrijednost radova je 5.924.253,83 KM.

Planirani početak radova je veljača 2018. godine dok ukupna vrijednost radova na ovoj dionici iznosi 11,9 milijuna KM.

Potpisivanju ugovora su nazočili federalni ministar prometa i komunikacija te predstavnici investitora i izvođača radova. Ugovori će se financirati iz kreditnih sredstava Svjetske banke (WB) i Europske investicijske banke (EIB) te ovime i službeno počinje Program modernizacije cesta u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close