Suradnje

Potpisan ugovor s Kinom: Počinje realizacija jednog od najvećih energetskih projekata u BiH

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo političkim odnosima i napretkom ekonomske suradnje dvije zemlje u proteklih nekoliko godina.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 11. 2017. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Denis Zvizdić susreo se danas u Budimpešti s premijerom NR Kine Lijem Keqiangom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Denis Zvizdić susreo se danas u Budimpešti s premijerom NR Kine Lijem Keqiangom s kojim je razgovarao o dosadašnjoj bilateralnoj suradnji i poboljšanju ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo političkim odnosima i napretkom ekonomske suradnje dvije zemlje u proteklih nekoliko godina. Rekao je da ideja i projekt ''Jedan pojas - jedan put'', te godišnji samiti premijera NR Kine sa premijerima država centralne i istočne Europe u formatu ''16+1'', već daju vidljive rezultate. Dodao je u Bosni i Hercegovini prošle godine uspješno održan Ekonomski forum gospodarstvenika država sudionica Samita 16+1, a prije nekoliko dana i Samit na visokom nivou u oblasti turizma.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina zemlja s velikim potencijalom za turizam i investicije zahvaljujući svom izuzetnom geografskom položaju i bogatstvu prirodnih resursa. Ukazao je na rastući broj turista iz Kine i  s tim u vezi, pozdravio je jučerašnje potpisivanje Sporazuma o uzajamnom izuzimanju od viza za nositelje običnih putovnica između BiH i Kine izrazivši nadu da će to doprinijeti još većem zanimanju kod kineskih građana da posjete Bosnu i Hercegovinu kao turisti, ali i značajno olakšati komunikaciju i povezivanje gospodarstvenika. Istaknuo je da je potpisan  i finalni ugovor o kreditiranju, kako bi počela realizacija jednog od najvećih poslijeratnih energetskih projekata u BiH, izgradnja „Bloka 7“ Termoelektrane „Tuzla“ i potpisan Sporazum o poljoprivrednoj suradnji nadležnih ministarstava BiH i Kine, što daje poticaj za dalji nastavak i produbljivanje uspješne suradnje.

Premijer Keqiang je izrazio zadovoljstvo napretkom odnosa i što važni projekti ulaze u fazu realizacije na obostranu korist, što Bosnu i Hercegovinu čini kredibilnim partnerom. On je pozdravio ekonomski i politički napredak Bosne i Hercegovine i izrazio spremnost NR Kine za nastavkom uspješne ekonomske, kulturne i gospodarske suradnje.

Sastanku su nazočili zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i  veleposlanik BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close