EBRD daje novac

Potpisan Ugovor o izgradnji dionice autoceste od Bune do Počitelja

Svečanom potpisivanju Ugovora nazočio je Ian Brown, direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), priopćeno je iz Autocesta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 05. 2018. u 11:02 Bljesak.info
Kopirati

U petak je u Mostaru potpisan Ugovor o izgradnji dionice Koridora Vc Mostar jug – Počitelj, poddionica Buna – Počitelj.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste d.o.o. Mostar Adnan Terzić, kao investitor, a u ime izvođača radova direktor Hering d.d.. Široki Brijeg Ladislav Bevanda, te ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić, u svojstvu svjedoka.

Svečanom potpisivanju Ugovora nazočio je Ian Brown, direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), priopćeno je iz Autocesta.

''Ovo je prvi ugovor nakon usvajanja Zakona o akcizama jer smo prošle godine bili zaustavljeni činjenicom da spomenuti zakon nije usvojen'', istaknuo je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Video: Potpisan ugovor o izgradnji poddionice Buna-Počitelj

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Buna – Počitelj je 25.692.383,53 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ministar Lasić kazao je kako je sretan što je konačno potpisan ugovor za izgradnju koridora Vc na području Hercegovine, te istakao da je to proces koji traje i treba biti kontinuiran bez obzira ko je ministar i ko je vlada.

''Imali smo određene opstrukcije, poglavito oko tenderskog dijela dionice Počitelj-Zvirovići. Nadam se da će Hercegovina postati ozbiljnije gradilišta na ovom koridoru Vc'', kazao je Lasić.

Terzić je istaknuo kako se do sredine lipnja očekuje raspisivanje tendera za dionicu Počitelj- Zvirovići i da se trenutno radi evaluacija tenderske dokumentacije, priopćeno je.

Također je naveo je da je ova Uprava zaokružila financiranje kompletnog Koridora Vc.

''Dobili novih milijardu i 500 milijuna mogućnosti zaduženja i već smo osigurali od financijera jednu milijardu. Petsto milijuna eura bi trebalo ići u tzv. Exim zaduženje za dionice tunel Prenj I Mostar sjever – Mostar jug'', kazao je Terzić.

Poddionica Buna-Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar jug – Počitelj. Poddionica je locirana na geološki i morfološki izuzetno povoljnom relativno ravnom terenu.

Rok za završetak radova je 18 mjeseca, a nadzor nad gradnjom vršit će kompanija Aecom iz Španjolske.

Podsjetimo, JP Autoceste FBiH su dobile pet ponuda na osnovu međunarodno provedenog tendera. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je dala suglasnost na evaluacijski izvještaj tenderske komisije JP Autoceste FBIH za projekat izgradnje autoceste na poddionici Buna Počitelj. Prema navedenom izvještaju predloženo je da ugovor bude dodjeljen bh. firmi Hering d.d. iz Širokog Brijega.

Kopirati