Grant

Potpisan sporazum: 6,8 milijuna eura za most na Savi

Potpisan sporazum o grantu EU za gradnju prekograničnog mosta na Savi  
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 03. 2018. u 14:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB) danas su u Banja Luci potpisali sporazum o grantu vrijednom 6,8 milijuna eura iz europskih fondova za sufinanciranje izgradnje velikih infrastrukturnih objekata u Gradišci.

Ovaj investicijski projekt odnosi se na izgradnju objekata na graničnom prijelazu na dijelu ceste 2a (R2a) između Banje Luke i Gradiške, mosta na granici preko rijeke Save, kao i priključnih cesta na autocestu Banja Luka – Gradiška. Projekt je dio indikativnog produžetka Transeuropske prometne mreže (TEN-T) na zapadni Balkan.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, je istakao da poboljšanje povezivosti na zapadnom Balkanu, kao i između zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavlja ključni faktor za rast i radna mjesta, te da će donijeti očite koristi privredama i građanima u regiji.

''Ovo ulaganje u Gradišku važan je korak prema snažnijoj integraciji cijelog područja zapadnog Balkana u skladu s novom strategijom za zapadni Balkan. Grant sredstva Europske unije u iznosu od 6,8 milijuna eura će sufinancirati izgradnju mosta na graničnom prijelazu preko rijeke Save u Gradišci. Ovo ulaganje će Europsku uniju približiti Bosni i Hercegovini'', naglasio je veleposlanik Wigemark.

I Matteo Rivellini, rukovoditelj odjela Europske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Bakan je kazao da su zadovoljna što danas potpisuju ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, koji daje značajan doprinos gospodarskom rastu, olakšavanju trgovine i integraciji Bosne i Hercegovine na Balkanu.

''Na liniji Gradiška - Banja Luka promet s autoputa mora biti usmjeren preko ulica Gradiške do gradskog mosta u samom središtu grada. Nakon što bude izgrađen, most će skratiti vrijeme putovanja, smanjiti potrošnju goriva i onečišćenje i koristiti kao zaobilaznice grada Gradiške. Banka je također potpisala zajam od 47 miliona eura za dovršenje tekućih radova na autocesti Banja Luka – Doboj'', podsjetio je Rivellini.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je zahvalio predstavnicima Izaslanstva EU i EIB-a na spomenutim grant sredstvima.

''Ovaj projekt je važna spona ka uspostavi infrastrukturnih veza između Bosne i Hercegovine i njezinih susjeda. Ova investicija ce poboljšati regionalnu suradnju i komunikaciju s Europskom unijom'', ukazao je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close