Obnove i gradnje

Potpisani krediti sa Saudijcima: 32,3 milijuna za bolnice u Mostaru i Konjicu

Ministar Bevanda je kazao da su potpisana dva sporazuma o zajmu. Prvi je za izgradnju i obnovu bolnica u BiH, čija je ukupna vrijednost 32,4 milijuna KM, a sastoji se od tri komponente.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 07. 2018. u 12:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam potpisali su u Sarajevu kreditne sporazume u vrijednosti od 45,7 milijuna KM za projekte obnove i opremanja bolnica u Mostaru i Konjicu, te više projekata u sarajevskoj općini Stari Grad. 

Bolnici ''Dr. Safet Mujić'' - 9,7 milijuna KM

Ministar Bevanda je kazao da su potpisana dva sporazuma o zajmu. Prvi je za izgradnju i obnovu bolnica u BiH, čija je ukupna vrijednost 32,4 milijuna KM, a sastoji se od tri komponente. 

Jedna je za Javnu instituciju Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić'' 9,7 milijuna KM i uključuje obnovu stare zgrade, izgradnju odjela za fizikalnu terapiju, palijativu njegu, mikrobiološku laboratoriju, sanaciju krova na odjelu intenzivne njege i parking prostora, kao nabavku medicinske i nemedicinske opreme. 

Bevanda kaže da je cilj da se obnove objekti, opreme najsuvremenijom medicinskom opremom i time se poveća kvaliteta i opseg zdravstvenih usluga korisnika ovog medicinskog centra. 

Konjicu 3,2 i 19,4 milijuna SKB Mostar

Druga komponenta je bolnica u Konjicu za koju je predviđeno 3,2 milijuna KM. Sredstva će biti utrošena za obnovu laboratorija, kuhinje, ljekarne, vešeraja i izgradnju dodatnog kata za smještaj 30 kreveta za odjel neurologije i pedijatrije, potom nabavku medicinske i druge potrebne opreme, ambulantnih vozila, računalne i medicinske opreme... 

Treća komponenta se odnosi na Sveučilišnu bolnicu Mostar za koju je namijenjen iznos od 19,4 milijuna KM, a uključuje izgradnju dječje klinike. Cilj je izgradnja ovog objekta i osiguranje kvalitetnih uvjeta rada. 

''Radi se o ukupno 32,4 milijuna KM. Uvjeti kredita su - rok otplate 25 godina, uključujući pet godina grejs razdoblja. Kamatna stopa je fiksirana na dva posto godišnje'', naveo je Bevanda.

Općini Stari grad 13, 3 mil. KM

Drugi sporazum je Sporazum o zajmu za razvoj infrastrukture u općini Stari Grad Sarajevo. 

Bevanda ističe da je ovo jedan od primjera da se inicijative koje dolaze s lokalne razine, kada su uobličene i zadovoljavaju sve kriterije, kroz predgovore dođe do njihove realizacije. 

Ukupna vrijednost ovog projekta je 13,3 milijuna KM, a sastoji se od više komponenti - izgradnja i obnova parkinga i prostora opće namjene, izgradnja sportske dvorane u Osnovnoj školi "Edhem Mulabdić'', obnova zgrade Općine Stari Grad i završetak izgradnje i opremanje općinske ambulante. 

Zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam je ukazao na izuzetne i čvrste odnose koji povezuju dvije prijateljske vlade i zemlje. 

''Zadovoljstvo mi je što mogu prisustvovati potpisivanju ova dva izuzetno važna sporazuma u iznosu od skoro 46 milijuna KM'', kazao je Al-Bassam. 

Učvršićvanje odnosa dviju država

Naveo je da se prvi sporazum odnosi na izgradnju i opremanje određenog broja bolnica, a cilj je da se podigne razine zdravstvenih usluga koje ove bolnice pružaju građanima BiH. 

Drugi sporazum se tiče unapređenja projekata infrastrukture u općini Stari Grad u Sarajevu. 

''Potpisivanjem ova dva sporazuma, Saudijski fond za razvoj je do sada ukupno u razvoj BiH uložio 307 milijuna KM za razne izuzetno važne razvojne projekte u BiH'', kazao je Al-Bassam. 

Dodao je da je Saudijski fond za razvoj opredijeljen da nastavi ovakvu saradnju i da i u budućnosti financira razvojne projekte u BiH. 

Video: Potpisana dva kreditna sporazuma sa Saudijskim fondom za razvoj


Veleposlanik Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah je kazao da su odnosi između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH čvrsti i povijesni utemeljeni. 

''Sporazumi koje smo potpisali prošlih godina, kao i ovi sporazumi su samo još jedan od dokaza o jačini ovih veza'', naveo je veleposlanik Mominah. 

U ime korisnika ovih sredstava, zahvalili su se direktor Sveučilišne bolnice u Mostaru Ante Kvesić i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.   

Kopirati
Drag cursor here to close